Астрология

Астрологията, настоящето и бъдещето

Астрология - 1
Астрология – 3

Астрологията се занимава с изучаването на това как космическите обекти – звезди и планети, оказват влияние върху човешкия живот на Земята. Астрологията смята, че разположението на слънцето, луната, звездите и планетите в минутата на раждането на човек определя личността му, влияе върху романтичните му отношения, предопределя икономическото му състояние и може да оформи целия му житейски път.

Астрологията разчита не само на овладяването на конкретни методи, а и на интуицията. Затова попада повече в категорията на метафизиката, към изучаването на явленията, които са извън физиката. В тази категория влизат още учения като фън-шуй, йога, акупунктура и други.

Астрология - 5
Астрология – 7

Астрологията не се приема за наука в класическия смисъл на термина. Тя е коренно различна от астрономията, която изучава самите небесни тела чрез теориите на математиката и физиката. Учените смятат, че астрологията не умее да предвижда бъдещи явления, че твърденията ѝ са доста хаотични и случайни, а хипотезите ѝ противоречат на постулати във физиката и биологията. Въпреки всичко интересът към астрологичните предсказания не само не намалява, а се увеличава.  

Астрологията и зодиите

Астрология - 9
Астрология – 11

За да систематизира познанията и предсказанията си, астрологията разпределя годината на 12 (понякога – 13) периода според видимия път, който Слънцето изминава по небесната сфера за 365 дни. Те не се припокриват с 12-те годишни месеца. Наричат се зодиакални знаци и са взели имената си от съзвездията, които се намират в съответния участък от пътя на Слънцето. Имената им са: овен, телец, близнаци, рак, лъв, дева, везни, скорпион, стрелец, козирог, водолей и риби. Астрологията смята, че всеки зодиакален знак притежава своя специфична енергия, която влияе върху характера, личността и житейския път. Затова тя говори за общи личностни характеристики, типични за хората, родени под един и същи зодиакален знак. Твърди например, че Близнаците са бъбриви, Скорпионът е страстен, Овенът е нетърпелив.

Астрология - 13
Астрология – 15

За да направи предсказания, астрологията според Слънцето се нуждае единствено от датата на раждане на човека. Ето защо специалистите я смята за най-простият вид и смятат, че дава доста ограничени резултати. Но въпреки всичко тя е най-известната и разпространена. Причината е, че нейните предсказания, наречени хороскопи, са навсякъде около нас – във вестници, телевизии, интернет. Всеки от нас знае зодиакалния си знак, а голяма част от хората разчитат на зодиакалния си хороскоп, за да им помогне да вземат правилни решение в ежедневието си.

За да направи по-точно предсказание за всеки човек поотделно, астрологията се нуждае от датата, часа и мястото на раждане на човека. Според тези данни специалистите проверяват в какъв зодиакален знак е била всяка планета към момента на раждането. Самите планети се комбинират с други елементи – домове и ъгли, и така се получава сложна, лична рождена (натална) карта, която образува специфичен профил на личността, живота и бъдещето на човека.

Теориите в астрологията

Астрология - 17
Астрология – 19

Не съществува единна теория или практика на астрологията. Всички древни култури са практикували свои форми на астрология. Източните народи все още практикуват своите собствени теории – например китайска, ведическа, тибетска. А с течение на времето някои от теченията са се развили и са се обединили, докато формират съвременната западна астрология. Но дори в нея има значително разнообразие на методи и философии.

Видове астрология

Астрология - 21
Астрология – 23

Различните методи на астрологията разглеждат различни аспекти от живота на Земята. От тази гледна точка се различават няколко дяла:

  • Натална астрология. Както вече споменахме, тя създава лична звездна карта на планетите и звездите в часа на раждането и прави предсказания за определена личност или група личности.
  • Мунданна астрология. Този тип астрология се занимава с това как планетите влияят върху природните явления на Земята.
  • Светска астрология. Тя се занимава с ефектите на небесните тела върху народите, политиката и икономиката.
  • Хорарна астрология. Тя търси отговори на точно определени въпроси.
  • Синастрична астрология. Тя се занимава с отношенията между хората – любовни, делови, семейни, приятелски.
  • Кармична астрология. Тя преплита влиянието на небесните тела със законите на кармата.
  • Медицинска астрология. Тя се занимава със здравословното състояние на личността, предразположенията към болести и начините на справяне с тях.
  • Прогностична астрология. Тя прави прогнози и предсказания.

Защо астрологията е интересна

Астрология - 25
Астрология – 27

Астрологията се старае да дава важни отговори, свързани със същността на човешката личност, с тенденциите в развитието ѝ, с житейския ѝ път, с начините, по които да избягва или преодолява проблемите си. Тази практична насоченост, комбинирана с лесно приложение в ежедневието, е причината астрологията да бъде търсена, интересна и популярна.

Откъде да започнете в изучаването на астрологията

Астрология - 29
Астрология – 31

Няма как да се занимавате с астрология, без да учите. За да можете да създавате и тълкувате звездните карти, ще трябва да научите много за звездите, символиката на планетите и разположението им, зодиакалните знаци и техните характеристики. Ще трябва да познавате поне една методика на разчитане на звездни карти. Можете да си намерите учител, но може и да четете много книги по астрология, които предоставят голямо количество информация.

Има много български и чуждестранни автори, които предлагат ръководства за астрология, включително за индийска, китайска, тибетска и други астрологии. Освен това се предлагат готови ежедневни хороскопи, любовни хороскопи, хороскопи на нацията.

Сред най-известните български автори на такива книги са Иван Станчев,  Светлана Тилкова – Алена, Петър Дънов, Любомир Червенков, Хули Леонис. Популярни световни астролози са Каролин Фокнър, Лиз Грийн, Рейнолд Ебертин.

Аудио книги за астрология

Астрология - 33
Астрология – 35

Аудио книгите са прекрасен начин да научите много за астрологията, без да губите време. Вместо да четете, вие ще имате възможността да слушате книгите, прочетени от приятния глас на професионален диктор. Така можете да се запознаете със съдържанието на книгата, докато тренирате, чистите у дома, пътувате в градския транспорт, готвите или шофирате. Ще можете да връщате и повтаряте определени пасажи, когато имате нужда да ги чуете още веднъж, да ги преосмислите или да навлезете в детайли в информацията, която предлагат.

Астрология - 37
Астрология – 39

Нещо повече, докато се учите да създавате и разчитате карти и хороскопи по правилата на астрологията, няма да се налага да местите поглед и да губите реда, до който сте стигнали. Ще можете да се концентрирате в това, което правите, като същевременно слушате наставленията на автора на книгата, сякаш сте на лекция по астрология.

Ако не желаете да изучавате астрология, а просто да сте в течение с хороскопа си, можете да слушате готовите хороскопи от книгите на специалистите по астрология винаги, когато пожелаете, като междувременно изпълнявате всичките си ангажименти и ежедневни задължения.


Астрологията, настоящето и бъдещето

Астрологията и зодиите

Теориите в астрологията

Видове астрология

Защо астрологията е интересна

Откъде да започнете в изучаването на астрологията

Аудио книги за астрология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав