Безплатни електронни книги

Безплатни електронни книги

Какво представляват електронните книги

Електронните книги (e-book) са книги в цифров формат, на текстови или графичен файл. Те се състоят от същите елементи, както печатните, имат същия текст и изображения, но дават възможност да ги четете не от хартиени страници, а от дисплея на електронно устройство – настолен или преносим компютър, таблет, телефон, специален четец. Понякога се говори за „електронни варианти” на книги, но всъщност не всички съвременни книги имат хартиена печатна версия.

Печатните книги могат да се намерят както в традиционните физически книжарници, така и в онлайн магазини. За разлика от тях, електронните книги се предлагат изключително в интернет пространството. Потребителите могат да видят корицата на книгата, да прочетат анонс или подбран цитат от нея, преди да изберат заглавие. След това свалят книгата от онлайн каталог в устройството си.

Когато говорим за автори и заглавия на безплатни електронни книги, важно е да уточним, че става дума не само за художествена литература, а и за фотокниги, технически,  публицистични,  научни, документални, учебни и всякакви други книги.

Безплатни електронни книги

За разлика от печатните книги, които в почти всички случаи се продават, в интернет можете да намерите сайтове, които предлагат безплатни електронни книги. И читателите често предпочитат да свалят безплатни електронни книги, вместо да купуват. Как се получава така, че съществуват безплатни електронни книги, а не съществуват хартиени, ще разберете в следващите редове.

Защо хората полагат усилия, за да издадат безплатни електронни книги?

Мотивът на повечето издателите на безплатни електронни книги е алтруизмът. Проектът Гутенберг е типичен пример за това. Това е първата в света онлайн библиотека за безплатни електронни книги. Създадена е от Майкъл Харт Гутенберг, изобретателят на електронната книга, с една-единствена цел: да подари книгите на хората. В неговите безплатни електронни книги няма реклами, както няма и в самия сайт. Проект Гутенберг работи и до днес и предлага над 60 000 заглавия на безплатни електронни книги. Голяма част от другите подобни сайтове използват ресурсите на Проект Гутенберг, когато създават своите собствени каталози на безплатни електронни книги.

Понякога безплатните електронни книги се използват като примамка. В такъв случай в сайта или в самите книги се публикуват платени реклами.

Все повече стават и независимите автори, които пускат безплатно електронните книги, които творят. Някои от тях го правят с чисто алтруистични подбуди. Други предлагат безплатно първите си произведения с цел да се популяризират и да изградят имиджа си.

Безплатните електронни книги и публичното достояние

Публичното достояние е най-честата причина да има безплатни електронни книги. Законът за авторското право дава определени крайни срокове, в които авторът и наследниците му имат права върху произведенията. След достатъчно дълго време (в зависимост от закона на съответната държава) книгата става публично достояние и всеки може да прави с текста каквото пожелае, включително и да го продава. Такива са например оригиналните произведения на Шекспир и на античните автори, народните приказки и др.

Ако трябва да издадете такава книга на хартия, не трябва да плащате авторски права на никого (понякога обаче преводите имат авторски права), но ще трябва да направите прилични разходи за печат. От друга страна, превръщането на текста в електронен става доста бързо и без инвестиции. Ето как се появяват огромни количества безплатни електронни книги на класически автори.

Безплатните електронни книги с промоционални заглавия

Всички големи платени каталози предлагат промоционални безплатни електронни книги, когато заглавията са нови. Промоционалните безплатни електронни книги не са публично достояние, а принадлежат на автори, които имат права върху тях. Причините и авторите, и сайтовете да предлагат понякога безплатни електронни книги са няколко.

Безплатните електронни книги може да насърчават покупката на други книги. Например, един издател може предложи безплатно първата книга от поредица, като се надява, че читателите с охота ще закупят следващите томове. Много от безплатните електронни книги, които ще видите в платените каталози, са точно такива.

Промоционалните безплатни електронни книги могат да бъдат начин издателят да ви накара да харесате нов автор и да търсите и купувате неговите творби по-късно.

Промоционалните безплатни електронни книги могат да се използват като рекламен трик за привличане на посетители в нови платформи за електронни книги. Така сайтовете могат бързо да наберат популярност.

Безплатните електронни книги могат да бъдат временна промоция, тоест да бъдат безплатни само за определен период от време, след което отново да станат платени. Целта на подобна стратегия е да се популяризира ново заглавие. Издателите разчитат, че онези читатели, които свалят безплатни електронни книги, ще ги харесат и ще разкажат за тях или ще им дадат чудесни онлайн отзиви и оценки, като по този начин ще повишат интереса и продажбите на заглавието по-късно.

Има още един трик, който кара издателите или онлайн книжарниците да предлагат временно безплатни електронни книги. Колкото повече се изтегля едно заглавие, толкова по-напред се придвижва то в класациите за най-четени книги. Когато се премести достатъчно напред в класацията, заглавието отново се пуска за продажба.

Безплатните електронни книги и отказаните авторски права

Някои автори просто решават да подарят творбите си и ги пускат в интернет пространството като безплатни електронни книги. За тях може да е по-важно да издадат творбата си, отколкото да печелят от нея.

Съществуват и безплатни електронни книги, които имат Creative Commons, тоест авторът заявява своето авторство върху безплатната електронна книга, но позволява свободното ѝ, безвъзмездно разпространение и използване. В такива случаи той запазва само някои авторски права върху творбата си.

Целта на независимите начинаещи автори, които предлагат безплатни електронни книги, понякога е да привлекат вниманието върху себе си. Като предоставят първите си творби под формата на безплатни електронни книги, те могат бързо и лесно да привлекат върху себе си вниманието на читатели и издатели, което може да се окаже добър старт в бъдещата им кариера.

Защо безплатните електронни книги са толкова популярни

Основната причина е именно факта, че са безплатни. Печатните книги в България могат да се окажат непосилно перо за някои семейни портфейли. Факт е, че електронните книгите са доста по-евтини и някои спестовници се снабдяват с подходящи четива онлайн. Но при наличието на ограничен бюджет много читатели предпочитат да четат безплатни електронни книги.

Ако пък желаните заглавия се появят някъде като промоционални безплатни електронни книги, би било непрактично да бъдат купувани от друго място.

Друга причина е, че безплатните електронни книги често са класически заглавия, които си струва да бъдат прочетени. Като използват публичното достояние, много онлайн платформи предлагат доста добри каталози от безплатни електронни книги. По този начин читателите могат да използват безплатните електронни книги, за да запълнят пропуските си в четенето на класически съчинения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав