Българска история книги

Защо разказващите българската история книги са важни

Едва ли има спор, че познаването на собствената ни историята е важно.  Състоянието ни в момента е резултат от решенията и действията на нашите предци, а написаните за българската история книги ни разказват за техните действия и резултатите от тях и така ни позволява да осмислим по-добре сегашния свят. Когато сме запознати с фактите в написаните по българската история книги, ние можем много по-лесно да вземаме правилни решения в днешните ни ситуации и да избягваме старите грешки. Но освен поучения, историческите събития в разказващите българската история книги могат да бъдат вдъхновения за сегашните ни действия.

Ако това не е добра причина за изучаване на българската историята с книги, човек може да изучава история, за да упражнява уменията си за критично мислене. Познаването на различни факти и гледни точки към събитията в миналото, отразени в разказващите българската история книги, позволява развитието на критично мислене, което е важно за всички области в живота.

Българската история в книгите

Можете да срещнете българската история в книгите по няколко начина. Най-обичаните са историческите романи и разкази, които са особен жанр в художествената литература. Сюжетите им се базират на истински събития и личности, които често са описани доста подробно описващите българската история книги. Но въпреки този реализъм, в историческите романи често се появяват и измислени герои, картини или сцени. Целта на историческия роман като част от разказващите българската история книгие да вдъхне живот на героите и случките, да ги направи плътни и вълнуващи. Поради тази причина авторите прибягват до малки измислици, с които попълват липсващите звена в своите разкази.

Особен вид сред написаните за българската история книги са биографиите, автобиографиите и дневниците на известни и важни личности. Те се стараят да се придържат изключително плътно към реалните събития в живота на избраната личност, които често са и събития от решаващо значение и за българската история. В написаните за българската история книги има предимно биографии на по-близки до съвремието личности – от епохата на Възраждането насам. Това са разказващи за българската история книги, често писани или диктувани от самите личности, поради което са пълни с реални факти и събития. Биографиите преди този период стъпват повече на изследвания и предположения.

Сред написаните за българската история книги има и документални трудове, които изследват и анализират конкретни историческите факти. Целта на тези произведения е да съберат точна и конкретна информация за определени събития от българската история в книги.

Други написани за българската история книги могат да бъдат справочници или енциклопедии с кратки статии, които описват събития, факти, личности, понятия и термини, съществували в определен период от историята на България. Темите на справочниците сред описващите българската история книги могат да бъдат най-различни, да обхващат различни периоди или да проследяват конкретна тема в цялата ни история. Сред написаните за българската история книги могат да се открият енциклопедии и справочници например за Първото или Второто българско царство, за Възраждането, за съвременна България, за войните, за значими личности или дати и др.

Как да четем написаните за българската история книги

Четенето на исторически книги не е съвсем като четенето на художествен роман. Ако сте прочели правилно написаните за българската история книги, значи трябва да сте извлекли от нея същността на фактите и събитията, които описва. Можете да разберете за минути дали определена книга отговаря на вашите търсения, като прочетете увода ѝ, тъй като той описва насоката на търсенията на автора. Може да е полезно да прочетете и заключението в написаните за българската история книги. Там ще откриете изводите, до които е стигнал авторът, и ако те ви заинтригуват, значи си струва да прочетете произведението.

Най-добрата художествена литература сред написаните за българската история книги

Факт е, че написаните за българската история книги са стотици. Разбира се, не всички от тях са изключително добри, но има шедьоври, които не бива да пропускате, ако темата ви интересува. Ето нашият списък с предложения за ценни заглавия сред написаните за българската история книги.

 „Под игото” на Иван Вазов. Сред написаните за българската история книги това е епопеята на българския бит  душевност по време на Възраждането, както и историята на Априлското въстание.

„Време разделно” на Антон Дончев. Макар че се спори дали фактите в книгата са доказани, това е една от най-вълнуващите описващи българската история книги.

„Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес” на Антон Дончев. Както подсказва и заглавието, това е от разказващите българската история книги, посветени на създаването на българската държава.

„Железният светилник”, „Преспанските камбани”, „Илинден”, „Гласовете ви чувам” на Димитър Талев. Тази четирилогия е сред диамантите в описващите българската история книги. Отразява българските борби за политическа и църковна независимост в края на XIX век.

Вера Мутафчиева ще споменем не с конкретна книга, а като автор с безценен принос в написаните за българската история книги. Тя издава над 35 белетристични книги, в които увлекателно са отразени исторически събития и личности от цялата история на България като предисторията на създаването на България, династията на Шишмановците, Софроний Врачански, Османското владичество. Сред най-известните заглавия в написаните за българската история книги от Вера Мутафчиева са: „Летопис на смутното време“, „Последните Шишмановци“, „Книга за Софроний“, „Предречено от Пагане“, „Съединението прави силата“ и др.

Друг автор, който изпъква с невероятни, разказващи българската история книги, е Фани Попова-Мутафова. Нейните теми също са разнообразни, а нейните заглавия сред разказващите за българската история книги, които си струва да прочетете, са „Солунският чудотворец”,  „Дъщерята на Калояна”,  „Христо Ботев”,  „Йоан Асен”,  „Последният Асеновец/Боянският майстор”, „Асеновци”, „Д-р Петър Берон”.

„Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Темата на книгата са борбите за национално освобождение между 1870 и 1876 година. Също знаково заглавие сред написаните за българската история книги.

Разбира се, списъкът с разказващи българската история книги далеч не е изчерпателен. Има много по-стари и по-нови автори, които се впускат с интерес и умения в създаването на описващи българската история книги.

Аудио варианти на написаните за българската история книги

Ако разказващите българската история книги са ви интересни, но нямате време да ги четете, предлагаме ви удобен вариант – аудио книга, прочетена от професионален диктор и превърната в удобен mp3 файл. Този файл можете да свалите в телефона, таблета, лаптопа, компютъра или mp3 плейъра си и да го слушате винаги, когато искате. Удобството на аудио вариантите на описващите българската история книги е, че можете едновременно да им се наслаждавате и да вършите нещо друго, например да шофирате, да се разхождате в парка, да пътувате в автобуса, да готвите у дома. Така можете незабележимо да извлечете ползата от разказващите българската история книги, без да изоставяте другите си ангажименти.

One thought on “Българска история книги

  1. Владимир Николов says:

    Не можах да намеря споменатите книги в аудио вариант. Имате ли „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав