Влиянието – “погрешният” мироглед

Здравейте!

Наскоро публикувахме аудио книгата на Робърт Чалдини – Влиянието и исках да споделя някои мои мисли по нея.

Ще започна с някои неща, които ми се струва остарели и не са използваеми в нашето време.

Гледането на клиентите като “жертви”. Това може би е най – голямата грешка в книгата. Клиентите не са жертви, защото те са основата, на която се крепи всеки един бизнес. Целта на всеки един бизнес би трябвало да помага на своите клиенти, а не да им “пробутва” нещо и да гледа на тях като “жертва”.

Това може и да е работело преди 20-30 години, когато не е имало социални мрежи и информацията не се е движела толкова бързо. Тогава най – вероятно някой е можел да си купи рекламно място във вестниците и билбордовете и да продава продукт, който не е качествен, само защото хората виждат тази компания навсякъде.

Но в днешно време, ако “пробуташ” някакъв продукт на някого, той не само че няма да си купи отново от теб, но и ще напише във Фейсбук, Бг-мама и други подобни сайтове как този продукт не става за нищо. И не само това, но и няма да те предложи на приятели, които имат същия проблем. А сега, ако си представим, че този клиент е някой известен блогър или човек с влияние, то този бизнес вече е загубил доста клиенти.

Единствените хора, които биха спечелили от “пробутване”, са тези, които искат да продадат един продукт на клиента и след това никога да не му продават нищо отново. Смятам, че повечето бизнеси искат клиентите им да се връщат отново и отново.

Затова според мен всеки бизнес трябва да се стреми да предоставя възможно най – добрия продукт на заинтересованите клиенти.

Друг казус беше, дали да изберем да рекламираме билярдна маса за 3000лв, или 300лв. В аудио книгата се казва, че е по – добре да се рекламира билярдната маса за 3000лв, защото така ще използваме метода да “котвата”, като масата за 300лв ще им се струва много евтина.

Според мен въпросът не е дали да рекламираме маса за 3000лв или 300лв, а от това кой е нашият клиент. Ако клиентът ми е доста просперираща игрална зала, тя най – вероятно би искала масата за 3000лв. Но, ако клиентът търси маса за вкъщи, той най – вероятно би предпочел тази за 300лв.

Винаги трябва да знаем кой е клиентът ни, за да знаем какво да му предложим. Например нашите клиенти търсят книги, които са на тема бизнес и личностно развитие. Точно затова правим такива аудио книги, а не романтика. Ако пуснем романтична аудио книга, не смятам, че ще въобще ще се продава, защото нашите клиенти търсят друг продукт и няма да има смисъл да им “пробутвам” нещо, което няма да им помогне.

Но все пак книгата предлага орлов поглед над човешката психология, как хората мислят и как решават дали да купят даден продукт.

Има доста полезни неща, които всеки може да използва, за да накара другите да харесват неговата идея или да направят това, което той иска.

Ще се радвам да чуя вие какво мислите за аудио книгата на Робърт Чалдини – Влиянието.

Надявам се да съм ви бил полезен!

Желая ви прекрасен ден,

Светослав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав