Езотерика

Какво е езотерика

Езотерика - 1
Езотерика – 3

Речниците определят езотериката като специално, тайно, мистериозно познание, познато на малка група хора. Обикновено то е свързано със скритите значения и символика на различни философски, исторически и религиозни текстове и учения. Езотеричната информация в тях е именно скритата, за разлика от екзотеричната, която е явна.

Думата идва от гръцки. По времето на Питагор древните гръцки философи са използвали термините „езотерика” и „екзотерика”, за да обозначат съответно „вътрешните” и „външните” неща у човека.

Езотерика - 5
Езотерика – 7

Мнозина смятат, че езотериката има нещо общо с разни магически практики, странни обреди и налудничави вярвания. Истината обаче е, че всеки носи езотериката в себе си, защото тя е учение, което помага на хората да се свържат с най-дълбоката си същност.

Мнозина смятат също така, че езотериката е тайно познание. И донякъде са прави. Но ученията на езотериката не са тайна, защото някой целенасочено ги крие, а защото могат да бъдат прозрени само от някого, който е готов за подобна духовна крачка, който има подходящото ниво на осъзнаване. Езотериката сякаш сама пази себе си в тайна от онези, които не са в състояние да я разпознаят, като потвърждава древната мъдрост, че учителят се появява едва когато ученикът е готов.

Основният принцип на езотериката

Езотерика - 9
Езотерика – 11

Езотериката има един основен принцип: че в същината си всички ние сме любов. Този принцип датира от най-старите форми на човешкото познание и мъдрост. Докато се стараем да се свържем със същината си, ние всъщност се опитваме да се свържем с изначалната любов, която всички носим дълбоко в себе си. Когато успеем да го направим, постигаме вътрешна хармония и става невъзможно да бъдем контролирани от външни въздействия.

Откъде произлиза езотериката

Езотерика - 13
Езотерика – 15

Езотериката се появява още с появата на човечеството и на първите му въпроси за смисъла и същността на Вселената и човека. Още тогава се появяват първите знания в областта на езотериката и те продължават да съществуват и до ден днешен.

Няма как да променим или осъвременим ученията за същността на езотериката, поради простата причина, че в най-дълбоките си пластове Вселената и хората не са се променили. И ако съвременната наука постоянно обявява нови и нови открития, то е, защото ги търси навън, във външния свят. Езотериката обаче смята, че единственото сигурно и стойностно познание се намира вътре, в същността на нещата, която е винаги неизменна.

Видове учения на езотериката

Езотерика - 17
Езотерика – 19

Въпреки че езотериката смята, че истината е една и съща, през различните епохи на човешкото развитие хората са достигали до нея чрез различни теории и практики. За учения, свързани с езотериката, се смятат астрологията, кабала, картите таро, алхимията, френологията, някои източни и будистки течения. Цели философски системи са стъпвали върху принципите на езотериката – такива са например богомилството, теософията, ученията на розенкройцерите, на учителя Дънов и на Карлос Кастанеда.

Живот според принципите на езотериката

Езотерика - 21
Езотерика – 23

Да живееш според принципите на езотериката означава да крачиш по пътя на духовното израстване, да учиш постоянно и да търсиш истинския, дълбок смисъл. Този път всеки трябва да измине сам, макар че е възможно да бъде направляван. Това променя обичайния начин на живот, но най-голямата промяна у човека се появява тогава, когато той стигне до края на пътя на езотериката, когато постигне истината и я реализира напълно в живота си. 

10 книги за езотерика

Езотерика - 25
Езотерика – 27

В последните десетилетия наблюдаваме бум на книгите, свързани с езотериката. Това, разбира се, е свързано с големия интерес към тях като естествена реакция срещу нарасналото значение на материализма в съвремието ни. Всички книги за езотерика са насочени към търсенето на извечната, дълбока истина за света и човека, но методите и пътищата, по които стигат до нея, са различни. Но ако езотериката ви интересува и търсите повече информация за духовното, търсете и четете най-различни книги. Така ще е най-лесно да намерите своя собствен път, който да ви отведе по възможно най-бързия начин до пълното познание за себе си.

В следващите редове ще изброим само 10 от хубавите книги за езотерика, които можете да намерите на български език. Разбира се, списъкът далеч не е пълен, но е добро начало и показва различни подходи към целта на езотериката. Ето ги:

  • „Простите истини. Общ окултен клас” на Петър Дънов
  • „За силата на мисълта” на Петър Дънов
  • „Таро на търсещия” на Джоузеф Ърнст
  • „Духовният код” на Марта Луиза
  • „Четирите духовни сетива” на Тери Джеймисън
  • „Акашовите записи” на Сандра Ан Тейлър
  • „Разговори с Бога” на Нийл Доналд Уолш
  • „Тайната” на Ронда Бърн
  • „Книгата на Руми” на Мариам Мафи
  • „Тайното учение” на Богомил Райнов

Как да четем книги за езотерика

Езотерика - 29
Езотерика – 31

Книгите за езотерика не са четиво за приспиване. Дълбочината на смисъла им изисква малко повече усилия и време, за да успеете да преосмислите прочетената страница, преди да продължите към следващата. Добра идея е да проверявате за себе си твърденията в книгите за езотерика, за да сте убедени, че ви водят по правилния път.

Аудио книги за езотерика

Езотерика - 33
Езотерика – 35

Аудио книгите по езотерика, които предлагаме в audiobookbg.com, са чудесен и лесен начин да четете толкова много, колкото бихте искали. За да четете обикновена книга за езотерика, се налага да отложите всички останали ангажименти и да отделите специално време насаме с нея. С аудио книгите е далеч по-лесно.

Аудио книгите представляват прочетени на глас произведения. Четат ги професионални диктори с приятни гласове, с добра дикция и подходяща скорост. Записваме ги в професионално студио така, че да ви осигурим звук с най-високо качество. Всички наши усилия ви гарантират едно: ще се гмурнете до дълбините на ученията на езотериката, несмущавани от нищо.

Езотерика - 37
Езотерика – 39

Аудио книгите за езотерика са записани в mp3 формат, така че можете да ги качите и слушате на всяко устройство, което поддържа формата – телефон, таблет, лаптоп, стационарен компютър, mp3 плейър. Можете да ги спирате и превъртате, да слушате отново и отново определен откъс от теорията на езотериката, който имате нужда да осмислите по-добре.

Книгите за езотерика няма да заемат място в библиотеката ви и ще можете да ги слушате винаги и навсякъде, където пожелаете, без да се налага да носите хартиени томове със себе си. Освен това ще можете да се запознавате с теориите по езотерика, докато вършите ежедневните си дейности – докато шофирате или се возите в градския транспорт, докато вършите домакинска работа или спортувате. Така ще можете да се погрижите за духовното си израстване, без да оставяте несвършени задължителните си ежедневни дейности.


Какво е езотерика

Основният принцип на езотериката

Откъде произлиза езотериката

Видове учения на езотериката

Живот според принципите на езотериката

10 книги за езотерика

Как да четем книги за езотерика

Аудио книги за езотерика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав