Електронна книжарница

Електронна книжарница

Появата на електронната книжарница

В наши дни мрежата играе все по-важна роля в живота на хората. Той предлага удобства, които подобряват жизнения ни стандарт, а и потребностите ни за качество на живот и ефективност стават все по-високи. Това е една от причините онлайн търговията да процъфтява и, разбира се, в интернет да се появяват и магазини за книги, наречени „електронна книжарница”. В крайна сметка традиционните книжарници постепенно се оказва по-неудобни от  електронната книжарница, която е буквално в телефона в джоба ни.

Първата електронна книжарница

През 1993 година Ричард Уедърфорд създава сайта Interlock, който е първата успешна електронна книжарница. Неговата идея е да продава не на крайния потребител, а на търговците на книги. През 1997 година Interlock се превръща в Alibris, електронна книжарница, която и до днес предлага нови и употребявани книги.

Защо електронната книжарница е предпочитана пред обикновената

Всъщност електронната книжарница е революция в книжната индустрия. Тя предлага удобства, които нито една физическа книжарница не може.

Неограничено работно време. Можете да влизате в сайта на електронната книжарница, да разглеждате и да купувате по всяко време на денонощието.

Няма физически адрес. Не се налага да пътувате донякъде, за да посетите магазин за книги. Достатъчно е да имате интернет и електронната книжарница е винаги на една ръка разстояние – в компютъра, таблета или телефона ви.

Огромен избор на заглавия. Физически една обикновена книжарница може да побере ограничен брой книги. За сметка на това електронната книжарница може да предлага много по-богат избор от заглавия и томове.

Има мнения на читатели. Една добра електронна книжарница предлага възможност на своите читатели да пишат онлайн отзиви за определена книга. Това ви дава възможност да получите допълнителна информация или препоръка, преди да направите своя избор на книга от електронната книжарница.

Търсенето е изключително бързо. Ако вече знаете кое заглавие или автор търсите, достатъчно е да напишете името му в търсачката на електронната книжарница и само след секунда книгата ще изскочи пред очите ви. Можете да търсите книги чрез филтрите на електронната книжарница, като ги настройвате според своите изисквания. Можете да зададете например жанр и да видите само детските книги, само списанията, само историческите книги или албумите с изкуство. Често електронната книжарница предлага търсене и по цена, по популярност, по преглеждания, по търсения, по препоръки, на промоционални цени, само нови или само налични заглавия. Това със сигурност спестява доста време в сравнение с лутането между рафтовете на обикновена книжарница.

Допълнителни предимства на електронната книжарница

Освен тези предимства, електронната книжарница предлага и допълнителни удобства, типични за онлайн търговията.

Моментална покупка. Тук става дума за електронна книжарница, която предлагат дигитални книги или аудио книги. Тъй като електронните и аудио книгите не са отпечатани върху хартиен носител, а представляват тестови или музикални файлове, можете да ги свалите и притежавате само минута, след като ги изберете и заплатите (ако не са безплатни).

Доставка с опция за преглед. Ако купувате от електронна книжарница печатна книга с доставка по куриер, можете да поискате доставка с право на преглед. Това ви позволява да върнете книгата, в случай че не получите онова, което сте очаквали.

Право на връщане. Според закона имате право да върнете книгата от електронната книжарница в 14-дневен срок при определени условия, които ще намерите описани в самия сайт.

Безплатна доставка. Проверете дали избраната от вас електронна книжарница не предлага безплатна доставка при определени условия.

Новини по имейл. Добрата електронна книжарница осигурява възможност да получавате на имейла си бюлетин с всички нови заглавия и промоции, които предлага. Така ще сте в течение с новостите и изгодните оферти, без никакви усилия.

Видове електронна книжарница

Всяка електронна книжарница предлага определен асортимент от артикули, също както физическите книжарници. Ето какво може да предлага.

Само печатни книги. Тази електронна книжарница прилича най-много на обикновените. В нея можете да намерите голям брой заглавия на печатни книги във всякакви жанрове и видове.

Електронни книги. Една електронна книжарница може да предлага само книги в електронен формат, подходящи за четене на компютър, таблет, четец, смартфон. Добре е да знаете, че много от новите автори вече не печатат книгите си на хартиен носител, а ги предлагат само в дигитален вид.

Аудио книги. Audiobooksbg.com е електронна книжарница, която предлага само аудио книги. Това са книги, прочетени от професионални диктори и превърнати в mp3 файл. Той може да се запише и слуша на всяко електронно устройство, което има mp3 плейър. Това ви дава възможността да се запознаете със съдържанието на книгата, докато вършите останалите си ежедневни дейности – докато шофирате или пътувате в автобус, докато се упражнявате във фитнеса или почиствате дома си, докато гладите или се разхождате в парка.

Специализирана литература. Една електронна книжарница може да предлага само определен вид литература – само учебници, само техническа или детска литература, само езотерична тематика и т.н. Тук обикновено можете да намерите редки книги по теми, които истински ви интересуват.

Антикварни книги. Електронната книжарница може да е специализирана в областта на антикварните книги. Това са стари книги с висока историческа, литературна или антикварна стойност.

Стари книги. Тъй като по-ниските цени на книгите втора употреба  са привлекателни, една електронна книжарница може да предлага и такива. В нея можете да намерите както класически заглавия и по-стари издания, така и сравнително нови книги, които вече не са необходими на собствениците си. Такава електронна книжарница обикновено предлага и изкупуване на стари книги.

Канцеларски материали, учебни пособия, картички, дребни подаръци. Електронната книжарница може да допълни асортимента си с канцеларски материали, ученически пособия, картички или дребни подаръци. Това ви дава възможност да пазарувате още повече необходими неща на едно място, с една доставка.

Смесени книжарници. Разбира се, в една електронна книжарница може да се продават и няколко от изброените видове книги и артикули. В повечето случаи електронната книжарница предлага едновременно печатни и електронни книги, но най-големите сайтове предлагат всичко изброено наведнъж. Това също може да е привлекателно за вас като онлайн купувачи.

Електронна книжарница за безплатни книги

Появата на книжарница с безплатни книги също е новост, свързана с появата на интернет. Тук говорим само за електронни книги. Има много стари произведения, които са публична собственост и могат да се разпространяват свободно, тъй като никой непритежава авторските права върху тях. Има и много нови автори, които не желаят да печелят от творбите си, а ги предоставят безплатно. Такива книги в дигитален формат ще намерите в една електронна книжарница за безплатни книги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав