Зигмунд Фройд книги

За Зигмунд Фройд и книгите му

Зигмунд Фройд Книги - 1
Зигмунд Фройд Книги – 3

Зигмунд Фройд и книгите му са едни от най-популярните и най-обсъжданите явления на ХХ век. Фройд е роден през 1856 година в Австрийската империя, умира през 1939 година на 83-годишна възраст от рак на челюстта. Има медицинско образование, а по-късно се отдава изцяло на психологията. Новаторските идеи в областта на психологията, изложени от Зигмунд Фройд в книгите му, често са противоречиви, но в същото време продължават да имат огромно влияние върху съвременната наука.

Освен всичко останало, той е бил плодовит автор. Написаните от Зигмунд Фройд книги, статии и есета са над 320 на брой.

Най-популярните писани от Зигмунд Фройд книги по психология и психоанализа

Зигмунд Фройд Книги - 5
Зигмунд Фройд Книги – 7

Ето някои от най-известните и значими писани от Зигмунд Фройд книгипо психология и психоанализа.

„Тълкуване на сънищата” е публикувана през 1900 година. Сред писаните от Зигмунд Фройд книги той определя тази като личен фаворит и тя се превръща в настолна за психологията. В нея авторът представя теорията си, че сънищата представляват несъзнателни желания, проявени чрез различни символи. Ако искате да прочетете някоя от най-големите писани от  Зигмунд Фройд книги и да научите малко повече за собствените си сънища, не пропускайте тази.

„Психопатология на всекидневния живот” е друга от важните писани от Зигмунд Фройд книги. Тя е написана през 1901 година с подзаглавие „За обещанието, забравянето, грешката, суеверието и заблудата“. Смята се, че този труд дава началото на психоаналитичната теория на автора. Това е една от създадените от Зигмунд Фройд книги, в която той разглежда отблизо редица отклонения, които се появяват в ежедневния живот, включително забравяне на имена, грешки на езика (известни още като фройдистки грешки), скрити спомени.

Зигмунд Фройд Книги - 9
Зигмунд Фройд Книги – 11

„Три есета по теория на сексуалността” излиза от печат пред 1905 година. Това се смята за една от най-важните писани от Зигмунд Фройд книги по отношение на теорията му за сексуалността. В есетата, събрани в тази от сътворените от Зигмунд Фройд книги, той очертава своята теория за психосексуалното развитие и въвежда други важни понятия, включително Едиповия комплекс, завистта за пениса и тревожността от кастрацията.

Една от важните следващи издадени от Зигмунд Фройд книги е „Шеги и тяхното отношение към несъзнаваното”. Тук Фройд наблюдава как шегите, подобно на сънищата, могат да бъдат свързани с несъзнателни желания, желания или спомени. Теорията за хумора, която се споменава и в други написани от Зигмунд Фройд книги и есета, се основава на неговата идея за То, Аз и Свръх-аз.

Зигмунд Фройд Книги - 13
Зигмунд Фройд Книги – 15

„За нарцисизма” от 1914 година е поредната от издадените от Зигмунд Фройд книги, в които той очертава свои теории в психологията. Тук предполага, че нарцисизмът всъщност е нормална част от човешката психика. В тази от написаните от Зигмунд Фройд книги той нарича явлението „първичен нарцисизъм” и го определя като енергията, която се крие зад инстинктите за оцеляване на всеки човек.

Сред написаните от Зигмунд Фройд книги една от най-популярните е „Въведение в психоанализата”, издадена през 1917 година. В нея авторът очертава своята теория за психоанализата, включваща подсъзнанието, неврозите и мечтите. Отново се сблъскваме с част от създадените от Зигмунд Фройд книги, които представляват сборници от двадесет и осем лекции. В тази от написаните от Зигмунд Фройд книги той изказва с почти стряскаща откровеност трудностите и ограниченията на психоанализата, а също така описва основните си методи и резултати.

Зигмунд Фройд Книги - 17
Зигмунд Фройд Книги – 19

„Отвъд принципа на удоволствието” е следващата от знаковите за Зигмунд Фройд книги. Това е изследване на инстинктите в непозната дотогава дълбочина. След написаните от Зигмунд Фройд книги дотук, тази прави лек завой. Ако до тук написаните от Зигмунд Фройд книги са обявавали либидото за движеща сила на човешките действия, то тук той разработва теория, според която те са мотивирани от инстинктите за живот.

Издадени от Зигмунд Фройд книги, значими и за други области на науката

Зигмунд Фройд Книги - 21
Зигмунд Фройд Книги – 23

„Тотем и табу” от 1913 година е една от сътворените от Зигмунд Фройд книги, които оказват въздействие в хуманитарните науки изобщо. Тя е от основните теории в науки като етнология, социология, социална антропология, културология, археология и др. В нея се разглеждат психологическите прилики между диваците и невротиците. Това е поредната от издадените от Зигмунд Фройд книги, която се състои от няколко есета.

„Цивилизацията и разочарованието от нея” е една от най-четените и търсени написани от Зигмунд Фройд книги. Този научен труд се фокусира върху идеите му за напрежението между индивида и цивилизацията като цяло. Според написаното от Зигмунд Фройд в книгите, много от най-основните ни желания са в противоречие с това, което е най-доброто за обществото. Ето защо се налага да се създават закони, забраняващи определени действия. Резултатът, твърди се в тази от издадените от Зигмунд Фройд книги, е постоянното чувство на недоволство сред гражданите на съвременната цивилизация.

Зигмунд Фройд Книги - 25
Зигмунд Фройд Книги – 27

Следващата от важните написани от Зигмунд Фройд книги по хронологичен ред е „Бъдещето на една илюзия”. Тя е посветена на религията, разгледана през призмата на психоанализата. В тази от издадените от Зигмунд Фройд книги той описва собствените си идеи за произхода и развитието на религията и предполага, че религията е илюзия.

Друга от написаните от Зигмунд Фройд книги на религиозна тематика е „Мойсей и монотеизма” от 1939 година. Това е една от последните и най-противоречиви сред написаните от Зигмунд Фройд книги, в която той се опитва да изгради хипотези за събитията от Библията, като използва методите на психоанализата.

Събрани съчинения на Зигмунд Фройд в книги на български

Зигмунд Фройд Книги - 29
Зигмунд Фройд Книги – 31

На български е издаден и сборник със заглавие „Детската душа”, който съдържа няколко студии от различни издадени от Зигмунд Фройд книги. Те съдържат анализи на сексуалността, фобиите, лъжите, неврозите и другите феномени на детското съзнание. Това сборник от части от написани от Зигмунд Фройд книги, насочена повече към родителите, отколкото към специалистите по детска психология.

Друг подобен сборник със студии от  различни написани от Зигмунд Фройд книги е „Неврозите”, която обяснява произхода, процесите и терапията на хистеричната симптоматика.

Аудио варианти на писаните от Зигмунд Фройд книги

Зигмунд Фройд Книги - 33
Зигмунд Фройд Книги – 35

Най-лесният и бърз начин да научите повече за психологията и психоанализата е да имате аудио вариант на писаните от Зигмунд Фройд книги. Така ще се запознаете с теориите му за Аза и Свръх-Аза, и за несъзнателните процеси, които протичат в главите не всички хора. Докато вършите ежедневните си задължения, докато пътувате, готвите или спортувате, ще имате възможността да слушате гласа на професионален диктор, който да чете създадените от Зигмунд Фройд книги за вас. Те са в удобен mp3 формат, така че можете да ги слушате от телефона, таблета, лаптопа си, където и да се намирате.

Разгледайте каталога на audiobooksbg.com и изберете написаните от Зигмунд Фройд книги, които ви интересуват.


За Зигмунд Фройд и книгите му

Най-популярните писани от Зигмунд Фройд книги по психология и психоанализа

Издадени от Зигмунд Фройд книги, значими и за други области на науката

Събрани съчинения на Зигмунд Фройд в книги на български

Аудио варианти на писаните от Зигмунд Фройд книги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав