Човекът зад аудио книгите

Светослав Тодоров от Audiobookbg.com Сайт за аудио книги на български език

Здравейте!

Тъй като много хора ми пишат имейли с въпроси от рода на: „Как започнахте сайта за аудио книги“ и „Би ли ми разказал малко повече за себе си“, реших да ви разкажа за себе си и за историята зад сайта за аудио книгите.

За хората, които не ме познават, аз съм Светльо и съм създателят на този сайт за аудио книги на български. На 18 години съм и уча в Софийската професионална гимназия по електроника. Специалността ми е „Микропроцесорна техника“, което, както сами може да предположите, няма нищо общо с аудио книгите или онлайн маркетинга и продажбите. В свободното ми време се занимавам предимно с предприемачество, тоест започване и развиване на бизнеси. До тук съм минал през 3 и сега това е 4-тият бизнес.

Когато бях на 12 години, родителите ми имаха финансови проблеми и виждах, че, ако следвам техните стъпки, най – вероятно ще бъда като тях. Затова реших, че трябва да направя нещо различно и започнах да събирам всички пари, които достигаха до мен. Когато си на 12 и имаш подсигурен покрив и ядене, нямаш разходи, което ти позволява да събираш всичките тези пари. Парите, които събрах, ми позволиха да започна и първият „бизнес“. Но реално причината, поради която започнах да спестявам, не беше, за да имам достатъчно средства, за да започна бизнес. Аз тогава дори не знаех, че има такова нещо като предприемачество. Не знаех за какво ще ми трябват парите, но знаех, че ще ми трябват и затова започнах да спестявам.

След това минах през няколко етапа. По едно време писах книги, но се отказах от това. Но тогава беше и времето, когато осъзнах, че мога да променя всичко, което искам. Не си спомням кой клас съм бил, но реших да започна да изкарвам по – добри оценки. Първата задача беше да намеря проблема. Не беше толкова трудно да го открия. Той беше начинът ми на учене. Никой не ми беше казвал, че като прочета урока 1 път, без да вникна в него, няма как да получа шестица. Също така имах и убеждението, че „нямам време“ да уча. Естествено имах време, но го прекарвах в играенето на компютърни игри, които с нищо не ми помагаха. Взех решението да пробвам един ден без компютър и да видя дали ще мога да науча урока за следващия ден. И изведнъж се оказа, че всъщност съм имал доста повече време, отколкото съм си мислел. През този ден, вместо да препускам през урока и да не се замислям върху думите в него, реших да чета по – бавно и да се спирам, за да се замисля върху казаното. Прочетох го два пъти, отне ми повече време, но научих много повече неща. На следващия ден изкарах шестица. Тогава осъзнах, че наистина имам силата да променям съдбата си и средата около мен. Аз може би винаги съм го знаел, но тогава си „преподадох“ този урок нагледно.

От човек, който изкарва тройки и четворки, започнах да изкарвам (почти) само шестици. Разбрах, че ученето не е нещо лошо, а, че дори ми харесва да научавам нови неща.

В 10 клас научих за това нещо, наречено „личностно развитие“, прочетох няколко книги и ми хареса. След време, това бяха единствените книги, които четях. Тогава научих и за аудио книгите, които използвах, за да си подобрявам английския. Още тогава ми дойде идеята да направя аудио книги на български, но не предприех никакви действия.

За сметка на това, тогава вече бях събрал около 3000лв. за 4 години в спестявания. Някъде бях прочел, че е по – добре да инвестираш парите си в нещо, отколкото само да си седят и инфлацията да ги изяде. Затова започнах да мисля къде бих могъл да ги вложа. Още оттогава исках да променя образователната система в България и идеята, на която се спрях, беше да купя около 10-15 диктофона от Aliexpress и да ги раздам на учителите в училище. Те щяха да записват уроците и след това да ги качват в една платформа, която успях да скълъпя за 3 седмици. Идеята беше те да качват аудио файловете в Google Drive, така че всеки ученик, който нямаше възможността да присъства в училище, все пак да получи достъп до една голяма библиотека с уроци. Бях готов да купя диктофоните и предложих идеята на директорката, която каза, че много й харесва идеята. В крайна сметка, нищо не се получи и добре, че не ги купих тези диктофони. Дори и нищо да не излезе от цялата тази работа, научих, че, ако искаш да успееш в живота, трябва да действаш. Нищо няма да се случи само.

Светослав Тодоров от Audiobookbg.com Сайт за аудио книги на български език

Тогава разбрах, че мога да купувам и продавам домейни. Пробвах се, купих доста домейни, продадох не чак толкова и загубих около 300 долара. Причината бяха липсата ми на умения и безразборното купуване на домейни без никаква стойност. След няколко месеца успях да продам повечето от тях, но все пак бях на загуба.

Включих се в предприемаческия subreddit в reddit, където се публикуват полезни неща, свързани с предприемачеството. Там намерих една статия за поправянето на счупени iPhone-и и реших да се пробвам. Пуснах една фалшива обява в OLX, че продавам iPhone 5S със снимките от eBay. Получих над 15 съобщения през първата седмица и това беше знакът, че трябва да се действа. Закупих няколко счупени айфона със счупени екрани от ebay и си поръчах екрани от Китай. Оказа се, че цялото това нещо отнема доста повече време, отколкото си мислех. Пристигнаха ми екраните, поправих телефоните и започнах да ги продавам. Това го правех в продължение на няколко месеца, докато не ми подбиха цените с 30-40лв. Не съм сигурен откъде конкуренцията ги купуваше, но на цените, на които те ги предлагаха, те бяха по – добрия избор за клиента и затова реших да се насоча към нещо друго.

Дойде краят и на този бизнес и трябваше да продължа напред. Тъкмо тогава ми се развалиха слушалките и си ги оправих, както бях правил през последните няколко месеца. Но тогава се сетих, че може би и други хора имат този проблем и биха искали да си оправят слушалките. Пуснах една обява в OLX с реклама за 3лв. и чаках да видя какво ще стане. Само двама души ми писаха. И най – странното беше, че тогава бях оценил услугата на 2лв, защото жаковете струват 50 стотинки и щях да правя по 1.50 печалба за всеки едни оправени слушалки. Направих си фейсбук страница и увеличих цената на 5лв. Това ми беше като лятна работа, но в крайна сметка не изкарах много пари, защото по – голямата част от печалбата отиваше в маркетинг, който не работеше много добре, но пък научих, че колкото по – креативен си в бизнеса, толкова повече продажби ще правиш.

Най – накрая стигнахме и до аудио книгите. В края на лятото на 2016г. най – сетне започнах аудио книгите, с които исках да се занимавам вече от 1-2 години. Точно преди да започна, мислех върху въпроса защо младите хора вече не четат и как мога да ги накарам да започнат. Книгите ми показаха един друг свят, за който не бях и подозирал, че съществува и трябваше да намеря начин да покажа на нечетящите хора колко много могат да научат от книгите.

Разучих откъде мога да си купя евтина техника, прочетох много неща за записа на аудио книги и действах. Това е може би едно от най – ценните умения, които притежавам. Да намеря и придобия само знанията, които ще ми бъдат нужни, без да се затормозявам с ненужни факти, които няма да ми помогнат в развитието на бизнеса. И след това да действам.

Отначало аз записвах аудио книгите, но на хората не им харесва начина, по който чета, и затова сега 2-ма души ги записват, които се занимават професионално с това, и имат много по – добра дикция от моята.

Избрах жанра личностно развитие и бизнес, защото аз лично ползвам аудио книгите, за да подобрявам живота си по някакъв начин и ми дават нужните знания, с които да развивам бизнеса си по – бързо.

Още от самото начало, в плана ми бях включил да даряваме аудио книгите на домове за слепи и училища за слепи, защото там част от хората, които наистина се нуждаят от тях.

Какво следва?

Както вече знаете, аз съм 12 клас в момента, но нямам намерение да ходя в университет, след като завърша, защото знам, че ще науча много по – ценни и използваеми знания, ако продължа да работя върху бизнеса с аудио книгите. Не смятам, че това да уча неща, които няма да използвам, е кой знае колко полезно умение.

Събрал съм достатъчно спестявания, за да живея в продължение на по – малко от година и дотогава трябва да намеря начин да направя бизнеса достатъчно печеливш, че да може да ме издържа.

Ако ви е интересно да разберете дали ще успея, можете да се включите в бюлетината ни по – долу и да получавате имейли с известия около аудио книгите.

Включете се в приключението!

Включете се в приключението!

Ще получавате информация за безплатни аудио книги, промоции, анкети и други полезни неща!

Благодаря ти, че се вклюючи. Изтегли откъс от аудио книгата от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0

Надявам се тази статия да ви е била интересна!

Също така доста хора ме попитаха къде могат да си комуникират директно с мен. Можете да ме намерите във Фейсбук, като кликнете ТУК.

Желая ви прекрасен ден,

Светослав

Svetoslav Todorov

9 thoughts on “Човекът зад аудио книгите

 1. Емил says:

  Добре е, че си започнал отнякъде! Едва ли подозираш колко още врати има да се отворят пред теб, а също и колко още уроци ще има да ти преподаде живота.

 2. германов says:

  Таргет също така са ти домовете за възрастни и възрастните като цяло. Много от тях не виждат добре и се уморяват лесно, поради което им е трудно да четат, а са от четящото поколение. Аз личнпо съм купувал аудиокнига за баба ми. Проблема е техниката – трябва да е по-аналогово ориентирана – cd player примерно – три бутона с обяснение с големи букви. Много все още си пазят старите касетофони с касетки. Интерфейса им е познат. Трябва им готово решение. Реалния потребител са те, но покупчика ще бъдат младите им роднини – като мен да речем.

 3. Валентина Панчева says:

  Поздравления! Бъдете все така устремен към успех и предприемчив!
  Желая Ви, море от иновативни върхове, за тях възрастта не е от значение!

 4. Мирослава Камбурова says:

  Поздравление за вас като млад човек. Много добро начинания, дано да продължавате в същия дух. Всички книги, които качвате са супер полезни, особено българските, защото са адаптирани към нашата действителност. Все пак, както знаете не всичко чуждо става в нашите условия. А за Борил Богоев и Запорожанов е много добро попадение. Лично съм ходила на техни семинари и са много добри. Качвайте повече такива книги, които да вдъхват увереност, знания и самочувствие. Така също, ако имате желание и време качвайте и хубава българска поезия, литература. Български книги на съвременни автори. Аудио книгите действат като терапия от опит ви го казвам. Българската литература го заслужава.

  И един съвет от мен. Продължете си образованието въпреки, че то едва ли ще ви научи на нещо не знам, но все пак това е среда от която може да черпите много идеи, да се видите с интересни хора и тн.т. Да…………. българското образование е под- всякаква критика и това е вярно. Но човек има нужда от образователен ценз, не само от опит. В днешно време, колкото и банално да ви прозвучи образованието пък било и на хартия е важен фактор за по- нататъшна кариера и развитие. Пожелавам ви успех, позитивно мислене и много активен живот , т.е живейте на макс.

  • Svetoslav Todorov says:

   Здравейте, Мирослава!

   Благодаря Ви за коментара!

   Не съм казвал, че няма да продължа образованието си, а, че няма да продължа да уча в университет. Според мен има по – добри източници за черпене на използваема и полезна информация от университета. Аз винаги ще уча и ще се подобрявам, просто няма да е в университета.

   Благодаря за отделеното време!

   Желая Ви прекрасен ден,

   Светослав

 5. Калоян says:

  Браво Светослав!Продължавай в същия дух!И да срещнеш трудности не се отказвай.Работи над мечтите си и не спирай да се учиш!Ти си пример за много млади хора, които лесно смъкват гарда и се отказват, заради първите проблеми, които срещат по пътя си.

  Желая ти много успехи и ако някой ден ти идва да се откажеш(защото всички имаме трудни моменти в живота си), погледни пътя който си изминал и дали си струва да обезцениш свършеното до тук.На мен тази мисъл винаги ми е помагала да вървя напред.

  Дерзай младежо!
  С уважение Калоян Тодоров

 6. Pingback: РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ | Списание Трейдър

 7. Йония Врачева says:

  Браво! Много вдъхновяващо! Мога да кажа със сигурност, че не знам точно как ще протече живота ти, но едно знам със сигурност – че ще си успешен! Просто носиш зрънцето в себе си!

  Пожелавам ти го от сърце – Успеха!
  Поздрави,

  Йония Врачева

 8. Мартин Дудинов says:

  Здравей,
  впечатлен съм от усилията ти и желанието да се развиваш.
  Желая ти успех.
  Днес спечели клиент и съмишленик!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *