Как да управлявате себе си в 3 лесни стъпки?

Как да управлявате себе си в 3 лесни стъпки - Аудио книги на български език от audiobookbg.com

Здравейте!

Днес съм ви подготвил 3 съвета как да управлявате себе си по – умело от аудио книгата „Едноминутен мениджър“ на Кен Бланчард.

Както заглавието на аудио книгата казва, тя е свързана с мениджмънта на хора. Само че това, което открих, е, че тя не само ви дава съвети как да бъдете добри мениджъри на други хора, но как да бъдете добър мениджър на себе си, тоест как да управлявате себе си по – ефективно.

Съвет №1 – Целите да бъдат лесно запомнящите се и разбираеми

Първо, преди да стигнем до поставянето на разбираеми цели, трябва да започнем да си поставяме цели. Целите ни движат напред, мотивират ни, показват ни колко добре се справяме и са индикатор на успеха.

Поставял съм си абстрактни цели, поставял съм си и измерими цели и измеримите цели работят безупречно.

Поставям няколко вида цели: дневни, седмични, месечни и 6-месечни. Когато си поставя абстрактна цел и дойде краят на месеца, аз мога да си кажа, че съм я изпълнил, като реално аз не съм, само и само, за да се почувствам по – комфортно. Но според мен винаги е по – добре да бъдеш честен със себе си и да не се самозалъгваш.

Поради тази причина измеримите цели просто работят. Когато дойде краят на месеца, аз мога да проверя дали съм направил 10 продажби на някоя аудио книга, дали съм публикувам 5 статии в блога или пък дали сме създали 4 аудио книги за месеца. Най – хубавото при тях е, че, когато се напънеш, можеш да видиш колко бързо се развиваш и растеш, което те мотивира да продължаваш напред.

Това, което се казва в „Едноминутен мениджър“ е, че целите трябва да бъдат лесно запомнящи се, разбираеми, да могат да бъдат написани на 1 лист хартия и да могат да бъдат прочетени за 1 минута.

Много е важно целите да бъдат запомнящи се и лесно разбираеми, защото ще ви се наложи да оценявате дадено действие по това дали ще ви доближи до изпълняването на целта. Ако не ви помага да изпълните целта си, може би ще бъде по – добре да не го правите.

Съвет №2 – Едноминутна похвала

Кога е последният път, когато се похвалихте? Вчера? Миналата седмица?

Когато си вършите работата, наблюдавайте себе си и се опитайте да се „хванете“ да вършите нещо добре. Да, точно така, да се хванете да вършите нещо добре и да се похвалите. Да си кажете колко умни, красиви и талантливи сте за около 1 минута.

Отначало със сигурност ще се чувствате некомфортно, докато го правите, но след като стане навик, ще видите колко по – мотивирани се чувствате, след като сте се справили добре с нещо.

Аз лично, когато направя нещо, от което се гордея, правя танца на победата. Изсмислил съм си едни много готини движения, пускам си мотивираща и надъхваща музика и започвам да танцувам танца на победата. Изглежда много нелепо, но пък ме кара да се чувствам добре от постигнатите резултати.

Съвет №3 – Едноминутно критикуване

Колкото и да се стараем да свършим дадена дейност перфектно, винаги ще има моменти, когато не работим продуктивно и не ни се получават нещата. Ако не направим нещо по въпроса, най – вероятно ще продължим да работим некачествено. Тук идва на помощ едноминутното критиукване.

Най – важното е да не критикуваме себе си, а само поведението си, защото ние имаме пълен контрол над поведението си и то може да бъде лесно поправено. Ако започнем да критикуваме себе си и си кажем, че винаги сме били такива, това няма да ни помогне с нищо и няма да ни реши проблема. Оплакванията няма да ни решат проблемите.

В аудио книгата е представен много интересен начин за критиукване. „Прекалено много те уважам, че да гледам как не постигаш максимално високи резултати и не използваш пълния си потенциал.” Тоест не просто да си кажете какво не постигате добре и защо, а да си покажете, че въпреки всичко вие имате потенциала да успеете и ако не си седнете на четирибуквието и не предприемете действие, нещата може и да не се получат.

Ако желаете да научите още практически съвети, чуйте аудио книгата на Кен Бланчард – Едноминутен мениджър.

Тук ще вмъкна и един цитат, който ми направи много добро впечатление и ме накара да се замисля върху някои неща: „Проблем има само ако има разминаване между сегашното ти положение и това което искаш да стане.”

Надявам се тази статия да ви е била полезна и да сте научили нещо ново, което да приложите в живота си!

Желая ви прекрасен ден,

Светослав

One thought on “Как да управлявате себе си в 3 лесни стъпки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав