Книги за деца

Книгите за деца – любимите ни детски спомени

Помните ли любимата си книга за деца? За Пипи Дългото чорапче, за Том Сойер, за Мечо Пух, за Пепеляшка, за Али Баба и четиридесетте разбойници – всеки от нас има по една специална детска книжка, която носи в сърцето си през целия си живот. Тя разказва онази вълшебна история, която самите ние сме искали да изживеем, за онзи герой, който винаги сме мечтали да бъдем. 

Книги за деца - (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 1
Книги за деца – (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 3

Защо книгите за деца са важни

„Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки” – това е казал великият Алберт Айнщайн.

Четенето на книги за деца е от съществено значение не само за образованието, а и за моралното, психическото и интелектуалното развитие на малчуганите. Те научават от книгите повече, отколкото можем да си представим.

Книги за деца - (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 5
Книги за деца – (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 7

Какви са ползите от четенето на книги за деца

Разбира се, книгите за деца са преди всичко портал, който по магичен начин пренася малчуганите в нов свят. Свят, който е лесен за проучване, който могат да разгледат от различни гледни точки и който, преди всичко останало, е безопасен и контролиран. Ето какво научават от книгите за деца.

Книгите за деца подобряват концентрацията. Докато с любопитство следи сюжета, детето развива навика да се фокусира и да пренебрегва разсейващите фактори наоколо. Така книгите за деца помагат и за по-успешното представяне в училище.

Книгите за деца подобряват паметта. За да разбере приказката, детето трябва да запомни героите, случките и детайлите в разказа. Колкото по-дълги са историите в книгите за деца, толкова по-добре се развива паметта им.

Книгите за деца помагат на малчуганите да научат повече за света – за хора, места, събития. Това е информация, която няма как да получат от личен опит  в ежедневния си живот. В книгите за деца се срещат нови идеи, вярвания, постъпки и характери, които обогатяват мисленето, разширяват кръгозора, дават ценни морални насоки и оформят светогледи.

Освен всичко останало, книгите за деца са страхотно упражнение по мислене. Докато малчуганите се опитват да следят, разбират и анализират историята в книгата за деца, мозъците им се упражняват усилено. Така стават не само по-интелигентни, а и по-критично мислещи.

Книгите за деца развиват емпатията и емоционалната интелигентност. Когато влизат в пряк допир с вътрешното състояние на героите в книгите за деца, малчуганите се научават да разпознават чувствата и техните изражения.

Четенето на книги за деца развива езиковите умения на детето. Езикът в художествената литература е няколко пъти по-богат от този, който използваме в ежедневните си разговори. Ето как книгите за деца създават изключително богат речник, обучават в правилна граматика и дори произношение.

Четенето на книги за деца предизвиква въображението на детето. Докато слуша или чете историята, то създава мисловни образи – представя си героите, местата, случките, за които се говори в текста. Освен това в книгите за деца може да се случи наистина всичко и това е добро упражнение по фантазиране и свобода на мисълта.

И накрая, книгите за деца са наистина забавни. Малчуганите ги обичат, което им помага с лекота да научат всички уроци, които се крият в приказките и разказите от книгите за деца.

Защо децата обичат да четат много пъти една и съща книга за деца

Всички деца имат нужда да чуват една и съща книга за деца по няколко пъти. Причината е, че имат нужда да разберат всички думи, които са им неясни, да подредят малко по малко всички детайли в историята, да направят изводите си. Но преди всичко останало с книгите за деца малчуганите се забавляват. Те обичат да попадат отново и отново в измисления свят на любимата си книга за деца, да съпреживяват случките и да се идентифицират с героите ѝ.

Но за нас, родителите, многократното повтаряне на една и съща книга за деца бързо дотяга. Ето защо аудио книгите за деца се явяват онзи спасителния пояс, който задоволява нуждите на малчуганите, без да натоварва възрастните.

Книги за деца - (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 13
Книги за деца – (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 15

Защо аудио книгите за деца са полезни

Учените смятат, че с очите си възприемаме около 80% от информацията за света около нас. Ето защо разглеждането на картинки в книгите за деца им помага по-лесно да си представят случките и героите и да се потопят в света на приказката. Когато обаче децата пораснат достатъчно, за да разбират добре думите, е време очите да отстъпят на въображението.

Когато малчуганите нямат възможността да ангажират очите си с илюстрациите в книгите за деца, те трябва да се фокусират още по-усилено, за да проследят историята. Това е добро упражнение по концентрация, което ще има даде умения, полезни през целия им живот.

Като допълнение към това, слушането на книги за деца развива още повече въображението им. Липсата на илюстрации провокира малчуганите сами да създават образите, местата и случките, като единствено слушат думите, и да използват пълния потенциал на фантазията си.

Ние твърдо вярваме, че аудио книгите за деца са далеч по-полезни за развитието на детето от анимационните филмчета. Те не претоварват очите и мозъка с агресивни, бързо сменящи се картини, а напротив, дават простор и свобода на мисълта. Езикът в книгите за деца е далеч по-правилен, богат и красив от този в повечето анимации.

В аудио книгите за деца често има включени подходящи мелодии, които подсилват емоционалността на важни моменти в сюжета. Така децата се запознават не само с изразните средства на думите, а и с тези на музиката. Комбинацията от литература и музика им помага по-лесно да развият разбиране и чувствителност и към двата вида изкуство.

Книги за деца - (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 17
Книги за деца – (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 19

Защо да използвате аудио книги за деца

Може би най-приятното предимство на аудио книгите за деца е това, че могат да бъдат с вас навсякъде. Предоставяме ги в mp3 формат, можете лесно да ги свалите на телефона или таблета си и да забавлявате децата, където и да сте. Достатъчно е да имате слушалки и ще можете дискретно да отвличате вниманието им, докато пътуват в автомобила или автобуса, докато чакат с вас на опашка, докато водите важен разговор. Така ще осигурите едновременно полезно забавление за децата и достатъчно време за своите ангажименти.

Освен това, аудио книгите за деца могат да се слушат стотици пъти, без да се налага вие да повтаряте постоянно едни и същи думи. И това е добре дошло и за вас, и за малгучаните, нали?

Книги за деца - (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 9
Книги за деца – (Аудио книга) на български език от audiobookbg.com – 11

Книгите за деца – любимите ни детски спомени

Какви са ползите от четенето на книги за деца

Защо децата обичат да четат много пъти една и съща книга за деца

Защо аудио книгите за деца са полезни

Защо да използвате аудио книги за деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав