Книги за сваляне

Идеята за книгите за сваляне

Книги за сваляне - 1
Книги за сваляне – 3

Електронните книги (или книги за сваляне) са лесен, достъпен, удобен и съвременен начин да имаш достъп до всякакъв вид литература. И въпреки че мисли за тях като за новост, те всъщност имат доста по-дълъг живот.

Концепцията за електронно устройство за четене на книги се появява още през 1930 година и принадлежи на американския сценарист Боб Браун, който говори за „машина за четене” с екран, на който да могат да се четат текстове.

През 1949 година Роберто Буса започва разработването на Index Thomisticus. Продуктът е готов едва през 1970 и представлява електронен индекс към произведенията на богослова Тома Аквински. Първоначално това цифрово произведение се съхранява на един компютър, но в крайна сметка е издадено като CD-ROM през 1989 г. Но тук отново не можем да говорим за книги за сваляне в чистия им смисъл.

Първият вариант на книгите за сваляне

Книги за сваляне - 5
Книги за сваляне – 7

За създател на днешните книги за сваляне се смята американецът Майкъл С. Харт. Докато е студент в Университета на Илинойс, той има неограничен достъп до огромен компютър в лаборатория за изследвания. Компютърът е свързан с предшественика на интернет ARPAnet. В чест на Деня на независимостта през 1971 година той получава като подарък в местния магазин копие от американската Декларация на независимостта. От нея прави първия вариант на книгите за сваляне, като въвежда текста в компютъра и създава от него файл, който може да бъде изтеглен от ARPAnet. Тази първа от електронните книги за сваляне е била изтеглена от шест души в мрежата.

Проектът Гутенберг – първата библиотека за книги за сваляне

Книги за сваляне - 9
Книги за сваляне – 11

След това Харт създава електронни книги за сваляне от други текстове, включително Американската конституция и Библията. Основава най-старата електронна библиотека с книги за сваляне, наречена Проект Гутенберг. В нея събира и предоставя публично заглавия, достъпни безплатно за хора от цял ​​свят. Проект Гутенберг продължава да работи и днес, като дава достъп до книги за сваляне в обикновен текстов формат, които могат да бъдат прочетени на почти всяко цифрово устройство.

Съвременни устройства, с които се четат книги за сваляне

Книги за сваляне - 13
Книги за сваляне – 15

Едва през 1997 година компанията E Ink Corporation разработва технологията на съвременните четци на електронни книги за сваляне. Те нямат подсветка, а работят чрез отразяване на светлината, което е много близо като усещане до печатаната хартия.  

Междувременно има много мобилни приложения, които позволяват книги за сваляне да бъдат изтегляни и четени на различни устройства като мобилни телефони, таблети и лаптопи. Съществуват и стотици онлайн библиотеки и книжарници за безплатни или платени книги за сваляне на всякакви езици.

Печатните книги срещу книгите за сваляне

Книги за сваляне - 17
Книги за сваляне – 19

Дебатът между почитателите на печатните книги и книгите за сваляне продължава да тече. Много хора все още предпочитат приятното усещане да разлистват страниците и да долавят аромата на хартията. Други оценяват, че книгите за сваляне дават гъвкавост, каквато хартиените не могат да предложат. Ето какви са опорните точки на дебата.

Книгите за сваляне са бързи. За да имате някоя книга, не се налага дори да мърдате от мястото си и дори посред нощ. Влизате в избрана електронна книжарница или библиотека през което и да е устройство с интернет връзка и само след минути имате колкото и каквито пожелаете книги за сваляне, готови да ги четете.

Книгите за сваляне са лесно преносими. Печатните издания могат да бъдат доста тежки, а устройствата за електронно четене са по-леки от повечето от тях и съдържат в себе си толкова заглавия, колкото искате. Можете да носите с лекота стотици книги едновременно и щом свърши едната, просто да започвате следващата. Нещо повече, можете да имате книги за сваляне и в телефона си и да ги четете винаги и навсякъде, където пожелаете.  

Книги за сваляне - 21
Книги за сваляне – 23

Книгите за сваляне се заемат по-лесно. Има онлайн библиотеки, които предлагат книги за сваляне под наем. Ако вземете печатна книга от обикновена библиотека и забавите връщането ѝ, ще трябва да платите глоби. При електронните книги под наем е много по-лесно, тъй като лицензите им просто изтичат на определената дата и правят книгата недостъпна.

Книгите за сваляне могат да се четат с вграден речник. Устройствата за четене имат удобни вградени речници, които позволяват за секунди да намерите значението на непознати за вас думи и да го видите изписано на екрана, без да напускате приложението за четене. Така книгите за сваляне могат да ви помагат в изучаването на нов език, техническа или научна терминология.

Книгите за сваляне не заемат физическо място. 100 печатни книги заемат цял един рафт в дома ви, а 100 книги за сваляне могат да се поберат невидимо в телефона, таблета или електронния ви четец.

Книгите за сваляне могат да се персонализират. Големи или малки букви, цвят и вид на шрифта – можете сами да избирате как да изглеждат страниците на вашите книги за сваляне така, че да ви бъде наистина удобно и приятно да четете.

Книги за сваляне - 25
Книги за сваляне – 27

Книгите за сваляне могат да бъдат единствения начин да прочетете книга на съвременен автор. Голяма част от независимите автори днес не предлагат произведенията си на хартиен носител. Те превръщат своите разкази, стихове и романи в електронни книги за сваляне и не осигуряват друг начин да се докоснете до тяхното творчество.

Книгите за сваляне са по-екологични. Производството на един четец на книги за сваляне отделя толкова въглероден диоксид, колкото за създаването на 30 печатни книги. Тоест с всяка книга след тридесетата вие се грижите за околната среда.

Електронните книги за сваляне могат да се четат на тъмно. Ако екранът, от който четете, има подсветка, можете да четете книга дори в непрогледен мрак, което означава още по-голяма свобода на четенето.

Книгите за сваляне обикновено са по-евтини от новите печатни книги. Причината е, че са спестени разходите по печатането на хартия.

Аудио книги за сваляне

Книги за сваляне - 29
Книги за сваляне – 31

И след като говорихме толкова много за четенето на книги, време е да споменем, че има и книги за сваляне, които са предназначени за слушане. Това са книги, прочетени от диктор и записани в музикален формат. Те предлагат всички предимства на книгите за четене, плюс още едно: могат да бъдат слушани по всяко време и на всяко място, включително докато правите нещо друго – например шофирате, докато чистите, докато тичате или тренирате във фитнес залата.

Аудио книгите за сваляне, които предлагаме в audiobooks.com, са записани в mp3 формат и можете да ги слушате на телефон, таблет, лаптоп, компютър и всякакво друго електронно устройство, което има mp3 плейър.


Идеята за книгите за сваляне

Първият вариант на книгите за сваляне

Проектът Гутенберг – първата библиотека за книги за сваляне

Съвременни устройства, с които се четат книги за сваляне

Печатните книги срещу книгите за сваляне

Аудио книги за сваляне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав