Книги за тийнейджъри

Какво наричаме книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри - 1
Книги за тийнейджъри – 3

Книги за тийнейджъри е термин за художествена литература, предназначена специално за читатели от 13 до около 19 години. Независимо дали съдържат романи, повести или разкази, книгите за тийнейджъри притежават специфични качества, които ги отличават от останалата литература.

Книгите за тийнейджъри са особена смесица между детско въображение и проблеми за подрастващи. Героите в тях са в юношеската възрастова група и се сблъскват със ситуации и емоции, типични за това време от живота – любов, чест, агресия, лъжа, доверие, приятелство, битки и др.

Разбира се, читателите от 13 до 19 могат успешно да се справят и с книгите за възрастни. Книгите за тийнейджъри обаче са далеч по близо до света такъв, какъвто го виждат самите те.

Какви жанрове книги за тийнейджъри има

Книги за тийнейджъри - 5
Книги за тийнейджъри – 7

Всякакви. Сред книгите за тийнейджъри има както научна фантастика, така и фентъзи, дневници, биографии, любовни, битови, криминални или дори военни романи или разкази. Всички обаче са обединени от едно: книгите за тийнейджъри се стараят да се вписват в интересите на своята аудитория, да я заинтригуват, да я забавляват и същевременно с това да дадат отговори на сложните въпроси, които съпровождат юношеството.

Известни съвременни книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри - 9
Книги за тийнейджъри – 11

В днешно време книгите за тийнейджъри са световна индустрия, която пуска на пазара хиляди заглавия годишно. И все пак има някои книги за тийнейджъри, които се оказват достатъчно стойностни, за да станат любими на младежите от цял свят.

Сред съвременните книги за тийнейджъри първенството несъмнено държи поредицата от 7 книги за Хари Потър, написана от Дж. К. Роулинг. Тя е преведена на 65 езика, преиздавана няколко пъти, дори филмирана. Това са типични фентъзи книги за тийнейджъри, които разказват за живота и приключенията на млад магьосник и неговите приятели. Постоянното преминаване от вълшебния към реалния свят, изключително живите характери, битката със Злото в лицето на черния магьосник Лорд Волдемор правят тези книги за тийнейджъри вълнуващи и интересни.

Друга популярна поредица книги за тийнейджъри е трилогията „Игрите на глада”, „Възпламеняване” и „Сойка-присмехулка” на американската писателка Сюзан Колинс. Тя също има фантастична насоченост. Главната героиня тук е 16-годишната Катнис Евърдийн, а нейната битка за оцеляване в един постапокалиптичен свят е история, четена от юношите в няколко десетки държави.

Книги за тийнейджъри - 13
Книги за тийнейджъри – 15

Не можем да подминем и поредицата книги за тийнейджъри „Здрач”, „Новолуние”, „Затъмнение” и „Зазоряване”. В тази фентъзи история главната героиня Бела Суон се влюбва в нетипичния вампир Едуард Кълън. Сюжетът на четирите книги за тийнейджъри се върти около силна, но почти невъзможна любов, пред която постоянно се изправят както битови препятствия, така и фантастични създания.

Популярна поредица книги за тийнейджъри е и „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини. Тя е насочена към по-малките в тази възрастова група. Този новаторски графичен роман с много илюстрации въвежда читателите в училищния и семейния свят на неудачника Грег Хефли, който ужасно прилича на светове на повечето тийнейджъри. С чувство за хумор авторът на тези книги за тийнейджъри показва колко е лесно да преминеш с усмивка през ежедневните предизвикателства.

Класически книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри - 17
Книги за тийнейджъри – 19

Класическите заглавия на книги за тийнейджъри вече няколко поколения наред се радват на особена популярност.

„Да убиеш присмехулник” на американската писателка Харпър Ли е издадена през 1960 година и оттогава е една от най-популярните книги за тийнейджъри в света. Главната героиня Скаут и нейният баща Атикус се борят за преодоляването на предразсъдъците и разбирането на различните в една малка общност. Макар да няма фантастична насоченост, това е една от вечните книги за тийнейджъри, която дори възрастните четат с удоволствие.

Книги за тийнейджъри - 21
Книги за тийнейджъри – 23

„Спасителят в ръжта” на Дж. Селинджър е друго класическо заглавие сред книгите за тийнейджъри. И тук сюжетът е съвсем реалистичен и далеч от фантастични елементи. Главният герой, ученикът Холдън Колфийлд, се опитва да се справи в света около себе си, тъй като го смята за превзет и фалшив. Холдън се превръща в един от най-популярните герои в книгите за тийнейджъри, символ на съвременното младежко бунтарство и непоквареност, на философския и морален начин на живот.

Сред книгите за тийнейджъри има и една, написана от носителя на Нобелова награда за литература Уилям Голдинг. „Повелителят на мухите” е алегоричен роман за група момчета, попаднали на необитаем остров след самолетна катастрофа. На момчетата се налага да градят и управляват общество, като се сблъскват с множество непознати за тях социални проблеми, както и с тъмните кътчета в собствените си души.

Защо е добре да се четат книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри - 25
Книги за тийнейджъри – 27

В книгите за тийнейджъри често се намират брилянтни образци на художествената литература. Но най-важното им предимство е, че лесно заинтригуват и без това капризните и донякъде отегчени младежи. Героите в книгите за тийнейджъри са на същата възраст, както читателите, и това кара юношите лесно да се впечатляват, да се идентифицират с тях, да съпреживяват историите им и да извлекат необходимите изводи.  

Нещо повече, книгите за тийнейджъри понякога са толкова добри, че възрастните също ги четат с удоволствие и може би малко носталгия към чистотата и наивността на младежките години.

Аудио книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри - 29
Книги за тийнейджъри – 31

Постоянно говорим за това как момичетата и момчетата не обичат да четат, но колко са важни книгите за тийнейджъри и деца. В audiobooksbg.com предлагаме елегантен начин да разрешите този проблем.

Тук ще откриете книги за тийнейджъри, прочетени от професионален диктор и превърнати в удобен mp3 формат. Книгите за тийнейджъри в аудио формат не заемат място у дома и могат да се качат в телефоните или таблетите. Така могат да заменят слушането на музика, докато младежите ходят пеша, пътуват до училище, спортуват или скучаят в стаите си.

Аудио книгите за тийнейджъри са модерен начин подрастващите да се докоснат до литературата и да я заобикнат, те са далеч по-близки до навиците им и начина им на живот. Книгите за тийнейджъри в аудио формат могат да се слушат винаги и навсякъде, дори незабелязано от другите, ако се използват слушалки. Могат да се спират по всяко време, да се превъртат и повтарят. Така момчетата и момичетата имат възможността да преминат през перипетиите на героите, да се вълнуват от събитията, да обогатят вътрешния си свят, както и речника си, да получат всички емоционални, морални и психологически облаги от четенето.

Книги за тийнейджъри от списъците със задължителна литература за училище

Книги за тийнейджъри - 33
Книги за тийнейджъри – 35

Разбира се, има много заглавия, които подрастващите трябва да прочетат не защото са предназначени за тях, а защото се изучават в училище. Макар и нетипични книги за тийнейджъри, те помагат за духовното им обогатяване и израстване. Тях също можете да намерите в каталога на audiobooksbg.com.


Какво наричаме книги за тийнейджъри

Какви жанрове книги за тийнейджъри има

Известни съвременни книги за тийнейджъри

Класически книги за тийнейджъри

Защо е добре да се четат книги за тийнейджъри

Аудио книги за тийнейджъри

Книги за тийнейджъри от списъците със задължителна литература за училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав