Книги на английски

Да четем книги на английски език, ако искаме да го научим!

Книги на английски - 1
Книги на английски – 3

„Книгите не просто учат на граматика, но и осигуряват най-безболезнения начин да се създава речник”, е казвал един от първите симултанни преводачи Като Ломб, който е владеел цели 16 езика. И едва ли има причина да не му се доверим.

Ето няколко причини книгите на английски да бъдат важна част от обучението ви или поддържането на нивото. 

Четенето на книги на английски учи на нови думи

Книги на английски - 5
Книги на английски – 7

Четенето на книги на английски е чудесен начин да научите и затвърдите нови думи. От една страна, в контекста на изречението можете сами да се досетите за смисъла на много думи. От друга,  много вероятно е да попадате на една и съща дума многократно в книгите на английски. Това е наистина важно, тъй като проучванията доказват, че хората трябва много пъти да срещнат дадена дума, за да я запомнят трайно.

Има няколко интересни проучвания, които го потвърждават тази теза. Например японските ученици, които учат езика и са прочели около 50 книги на английски по 100 страници, имат същите оценки на тестовете тест като учениците, които са учили в продължение на няколко години и след това са прекарали 10 месеца в англоезична страна. Учениците, които са прочели поне 1000 страници книги на английски са показали значителни подобрения в своите тестови резултати.

Четенето на книги на английски учи на употребата на думите

Книги на английски - 9
Книги на английски – 11

Факт е, че можете да натрупате речник и по обичайния начин – да учите думите една по една. Но четенето на книги на английски има едно огромно предимство: контекстът. Думите на даден език не са някакви отделни единици, а всяка дума има много нюанси, по няколко смисъла и подходящи начини на употреба. Да знаете думата изисква да знаете също така кога е подходящо да я използвате. Освен това едни и същи думи могат да имат различно значение в различни ситуации.

Всички тези детайли ще усвоите по естествен начин в книгите на английски език, за тях умишленото учене не е ефективно. Четенето на книги на английски е точното упражнение, което ви представя думите в различни и естествени контексти, за да ви покаже в какви ситуации и форми могат да се използват.

Четенето на книги на английски помага да научавате наистина важното

Книги на английски - 1
Книги на английски – 15

Авторите на учебниците не работят като писателите на книги на английски език. Те се осланят на статистики, за да предлагат предимно думи, които се използват по-често в езика. Но когато учите механично спреженията на даден глагол, без живия език в книгите на английски е малко вероятно да узнаете например, че някоя от формите му е отдавна остаряла. Или че определени две думи на една и съща тематика не се използват заедно.

Четенето на книги на английски език ви осигурява естествен подбор на важните и използвани думи, форми и словосъчетания. Точно тях ще срещате многократно по страниците на книгите на английски и точно тях ще запомняте. Така езикът, който ще владеете в крайна сметка, ще бъде възможно най-естествен и реален.

Аудио книги на английски език

Книги на английски - 17
Книги на английски – 19

Ако нямате време да четете книги на английски език, но все пак искате да учите или да поддържате нивото си, има приятен алтернативен вариант. Снабдете се с аудио книги на английски език, които можете да качите в смартфона или таблета си и да слушате винаги и по всяко време на деня.

Защо да слушате книги на английски език

Книги на английски - 21
Книги на английски – 23

Истината е, че дори да сте перфектни читатели на книги на английски, може да изпитвате затруднения в слушането на езика и в разпознаването на чутите думи. Слушането на книги на английски носи същите предимства като четенето, но добавя още едно важно умение, което е нужно да упражнявате – разбирането на речта.

Аудио книгите на английски език ви осигуряват не само перфектно разбиране при слушане, но и перфектно произношение. Когато привикнете да чувате как е правилно да произнесете някоя дума, вие по естествен начин ще повтаряте произношението, когато сами я използвате в разговор.

С аудио книгите на английски език не е нужно да седнете и да се концентрирате задълго върху четене. Когато четете, вероятно често отваряте речник и търсите новата дума, а после се връщате към текста и вече сте забравили изречението. Тази активност може да бъде уморителна. Когато слушате книги на английски език, вие сте пасивни, а те вършат своята работа, независимо дали искате, или не. Дори да не знаете някоя дума, с течение на времето схващате смисъла ѝ според контекста на изреченията в книгите на английски.

Книги на английски - 25
Книги на английски – 27

Възможно е дори да се разсейвате по-малко, защото дикторът в аудио книгите на английски просто продължава историята и се налага да сте концентрирани, за да я следите.

Слушането на аудио книги на английски език е изключително практично, тъй като може да се съчетае с пътуване, домакинска работа, спортуване и т.н. Ако пътувате до работа 30 минути, това означава, че имате цели 60 минути дневно, в които можете да учите езика от слушане на книги на английски. Всеки ден.

Слушането на книги на английски език може лесно да се превърне в ежедневен навик. Просто го прикрепете към подходяща активност – към пътуване, трениране, почивка, домакински задължения.

Има ли разлика между четенето и слушането на книги на английски език

Книги на английски - 29
Книги на английски – 31

Единственият недостатък на слушането на книги на английски е, че не може да ви научи на правопис. Често ще се случва при слушането на книги на английски да знаете как звучи и как се използва една дума, но да не знаете как се пише. Но на фона на всички останали ползи от аудио книгите на английски, ученето на правописа ще ви отнеме много малко допълнително време.

Можете да комбинирате двете дейности, като пуснете аудио книги на английски език, докато следите текста по страниците им. Това ще ви помогне да научите правописа и произношението едновременно.

Какви книги на английски език да изберете

Книги на английски - 33
Книги на английски – 35

За да има бърз и задоволителен ефект, най-добре е да започнете с книги на английски език, които добре познавате на български език. Това могат да са любими книги, които знаете почти наизуст, или пък току-що прочетена книга, която все още помните добре. Когато слушате книги на английски, които вече познавате на български, ще се ориентирате по-лесно във фразите и ще схващате по-бързо значението новите думи. Добро упражнение е и да слушате няколко пъти подред една и съща книга.


Да четем книги на английски език, ако искаме да го научим!

Четенето на книги на английски учи на нови думи

Четенето на книги на английски учи на употребата на думите

Четенето на книги на английски помага да научавате наистина важното

Аудио книги на английски език

Защо да слушате книги на английски език

Има ли разлика между четенето и слушането на книги на английски език

Какви книги на английски език да изберете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав