Джордж Клейсън – Най-богатия човек във Вавилон (Аудио книга) – статия

 

 

„Богатството е като дърво, расте от малко семе. Първата пара, която спестиш, е семето, от което дървото на богатството ще порасте“

 

– Аркад, Най-богатият човек във Вавилон


Някога идвали ли са ви мисли в главата като как богатите стават богати, как натрупват своето богатство и как го запазват? Не знам за вас, но лично на мен доста често ми гостуват. И не са от добрия вид гости, те стоят там, докато не получат нещото, за което са дошли – отговор, а ако не са достатъчно задоволени, искат още отговори, докато се заситят напълно и си тръгнат.

Една от аудио книгите, които ми помогна да си отговоря на тези въпроси, не изцяло, но до такава степен, че да започна да виждам неща, които не съм виждал преди и да започна да се възползвам от тях, за да придобия своето финансово образование, е  „Най-богатия човек във Вавилон“ на Джордж Клейсън . В нея има читири важни урока, които според мен, трябва да помним до болка:

Първи урок – винаги запазвайте 10% от вашата заплата за себе си.

Нека да го кажа по този начин. Ако работите 5-10 години и през цялото това време, вместо да запазвате част от печалбата, вие решавате да си купите нова кола или да си купите някоя нова дреха, или пък си мислите, че нямата пари, които може да отделите. В повечето случаи това е грешна представа на реалността. Първото нещо, което трябва да се провери е нещата, които са нужни, за да оцелеете и нещата, които са там просто, за да ви дават комфорт, но можете да живеете без тях. Елиминирайте нещата, от които не се нуждаете и запазете парите, които сте харчили за тях и ги инвестирайте, което води до втория важен урок.

Втори урок – инвестирайте запазените пари в нещо разумно.

Някои може да се питат защо да не продължим да спестяваме парите, да продължим да ги трупаме без да ги харчим. Да каже, че имате много богат роднина и в един момент той идва и ви казва следното: „Ще ти дам 1 000 000 лева, но има една уловка. Не можеш да ги харчиш за абсолютно нищо.“

Ако имате 1 000 000 лева и не ги харчите за нищо, какво стават те? Една безполезна купчина хартия. Затова отделените пари, които вече сте натрупали трябва да бъдат инвестирани в нещо разумно. Трябва да накарате вашите пари да работят за вас, което може да се направи по различни начини, което ни води до урок три.

Трети урок – преди да инвестирате се допитайте до подходящия човек.

Да кажем, че искате да станете шеф на голяма компания и имате възможност да се допитате до един от двама човека. Единият е учител по психология, а другия е шеф на голяма компания. До кого ще се допитате? До шефа на голямата компания, разбира се! Затова преди да инвестирате, попитайте правилните хора, които имат опит в това, което искате да инвестирате.
А ако решите да не се допитате до никого и да инвестирате в нещо, за което нямате никаква идея, ще стигнете до началото на урок първи – ще имате нула спестени пари и ще се наложи да повторите процеса изцяло наново. Не казвам, че възможността от това да се случи е нулева, ако попитате някой по-опитен и специалист в своята област, но е много по-голям шанса да спечелите.

И още един последен урок:

Четвърти урок – не спирайте да се обогатявате.

По време на вашето пътешествие към богатството не пренебрегвайте и другото богатство, което е също толкова важно и без което не може да натрупате много пари. Това е съкровището на знанието. То е най-важния фактор в печеленето на капитал. Не спирайте да се образовате и да натрупвате знания и не само знания от книги, аудио книги, а и от хората, с които общувате. Защо? Защото те могат да ви разкажат истории, които вие не сте преживели и да осветят пътя, по който вървите. Един от най-бързите методи за придобиване на знания е намирането на подходящ ментор. Той е директен извлек на информация, на когото може да задавете колкото въпроси се налага, който в повечето случаи ще ви предостави с неговата гледна точка и ще ви каже на момента нещата, през които е минал, за да ви помогне да преодолеете вашето изпитание или просто да уточни това, което не сте разбрали напълно.

И още едно последно нещо, не искам да си мислите, че след като знаете каквато й да е било информация за печелене на пари, тя ще ви донесе моментална печалба. Не вземайте прибързани решения, защото точно те са убийците на вашите работници – парите. Работете бавно и разумно, с търпение, не с нетърпение и съм убеден, че след няколко години вие ще имате богатства, за каквито не сте си и мечтали!

Но това не означава, че, когато видите някоя възможност пред вас, да не инвестирате в нея. Просто бъдете внимателни и реките от пари ще потечат за вас!

Линк за изтегляне на аудио книгата: Джордж Клейсън – Най-богатият човек във Вавилон (Аудио книга)

 

2 thoughts on “Джордж Клейсън – Най-богатия човек във Вавилон (Аудио книга) – статия

  1. Pingback: 5 аудио книги, които ще променят живота ти! - Аудио книги на български

  2. Pingback: 5 Аудио книги, които ще променят живота ти! - Audiobookbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав