Платено образование?

Платено образование - Аудио книги на български език от Audiobookbg.com

Здравейте!

Този пост няма да има нищо с аудио книгите, но реших да го напиша, защото бих искал да знам какво е мнението ви по въпроса.

Това, което съм забелязал при мен, е, че, колкото по – трудно стигам до дадена информация, толкова по – дълго ще я помня и ще се опитвам да намирам ползи за нея.

В днешно време цялата информация ни идва на тепсия и в повечето случаи не разбираме колко ценна всъщност е тя.

Да си представим, че има двама души, които гледат еднакви видеа на тема продажби. Единият ги гледа безплатно в YouTube, а другият е платил 600 долара, за да получи достъп до тях. Според вас кой след това ще се възползва максимално от информацията във видеата и постоянно ще търси начини да приложи нещата, за които е ставало въпрос?

Очевидно е, че този, който е платил 600 долара, ще бъде човекът, който ще има по – добри резултати, защото той е платил 600 долара. Той трябва да си възвърне инвестицията и за да не се чувства, сякаш е взел грешното решение, той ще търси начини да приложи наученото.

Мога да дам и личен пример: не мога да си спомня какво съм учил в училище преди 3-4 години, а много добре мога си спомня за какво става въпрос в един платен курс.

 

Мислите ли, че учениците щяха да научават повече и да оценяват това, което им се преподава, ако трябваше да плащат за средното си образованието? Тук не става въпрос за плащане с пари, а чрез обществено полезен труд или чрез предоставяне на своя труд, познания или време на компания или хора в нужда. Щяха ли да оценят уроците по физика, ако трябваше да работят по няколко часа на седмица, за да могат да присъстват на тези уроци?

Разбира се, това би работило само в среда, в която учениците имат желанието да научават нови неща и искат да се развиват.

Какво мислите по въпроса? Според вас такава система би ли работила по – добре от сегашната?

Ще се радвам, ако кажете своето мнение в секцията за коментари по – долу, за да се получи дискусия.

Благодаря ви за отделеното време!

Желая ви прекрасен ден,

Светослав

Svetoslav Todorov

9 thoughts on “Платено образование?

 1. Мария says:

  Трябва да плащат тези родители, чиито деца не ходят на училище, а не тези, които ходят. Иначе после всички ние им плащаме цял живот да бъдат безработни и за нищо да не стават. Всъщност подобна логика беше заложена в програмата на една от политическите сили. А да видим дали ще се осъществи. Лично аз съм ползвала и платените курсове на Петър Антонов, както и лекции в ю-туб. Ценя тези, които ми помагат. На който му се учи-намира начин. Добре е училището да е безплатно, защото ние сме много бедни в България. Дисциплината трябва да е законово подплатена, та да не смеят да гъкнат гаменчетата и да имат респект. Трябва да има глоби за лошо поведение и учителите да не зависят от бройката в класа, за да не се кланят на никого.

  • Audiobook BG says:

   Здравейте, Мария!

   Благодаря Ви за интересната гледна точка!

   А какво мислите за това да се плаща чрез обществено полезен труд? Тоест ученикът да отделя около 4-5 часа на седмица, за да получи достъп до учебния материал?

   Ще се радвам да чуя какво мислите!

   Поздрави,

   Светослав

 2. Анелия Филипова says:

  Всеки втори учи без да знае защо. Образованието трябва да е платено! Но при определени условия – високи стипендии обвързани съответно с добри резултати,- стигащи за издръжка ;). И намаление или освобождаване от такса на лица с един родител или родители в неравностойно положение. Плащането да е обвързано с резултатите . Например, ако един ученик/ студент е достигнал оценка 5, 50 да се освобождава от такса. 😉

  • Audiobook BG says:

   Здравейте, Анелия!

   Благодаря Ви за интересната гледна точка!

   А какво бихте казали за това да се заплаща с обществено полезен труд. Тоест ученикът да работи по 4-5 часа на седмица, за да може да получи достъп до учебния материал?

   Ще се радвам да чуя какво мислите!

   Поздрави,

   Светослав

 3. T0DOR GEORGIEV says:

  Да,някога имаше и производствена практика ,после стана дуално обучение ,
  ама задължително за всички до средно образование чрез стимули и др. подобни

 4. Лиляна says:

  Определено подкрепям идеята за плащане чрез обществено полезен труд или чрез предоставяне на своя труд, познания или време на компания или хора в нужда. Даже съм забелязала, че учениците, които ходят на частни уроци (за допълнителни знания по чужд език например) се отнасят много по-внимателно и към учителите, и към съучениците си в масовото училище. И въпреки, че имат много малко свободно време, винаги са готови да помогнат на някой в нужда – няма значение с труд или знания.

 5. Емил says:

  Няма универсална рецепта. Добре е да има възможност за избор, особено в случаите, когато има опасност заплащането да се окаже препятствие за опеделени уязвими групи. Не забравяйте, че не винаги, отказа да заплатиш нещо по някакъв начин е породен от нежелание. Съдби всякакви.

 6. Йордан says:

  Здравейте ! В момента аз съм ученик в 7-ми клас . Честно казано почти нищо от това което учим в училище ме интерсува . Обаче съм съгласен , че ако си го плащаме максимално ще се опитваме да изсмучем абсолютно всичко което сме чули за да го издействаме . Както при книгите , семинарите и тренировките на които плащаме и учим нови неща се опитваме да ги приложим на практика . Нещата които са безплатни ги знаем много хора , но колко неща ги използваме ?

 7. Kamen Kolev says:

  Като цяло не съм сигурен, че всяка изучавана дисциплина е приоритет на всеки ученик. Така, че защо трябва да плащаш за нещо, което не искаш да имаш. Също така 95% от учениците не са мотивирани от начина на преподаване и материала, който се преподава. Дори да им е интересно те може да не знаят, че е така. Ако има система, при която децата (не родителите) да заплащат, най-вероятно голяма част от дисциплините ще бъдат подменени с такива, които няма в момента, част от преподавателите няма да могат да отговорят с компетенция и адекватност на преподаване, натиска (мотивацията) от страна на учениците би се вдигнал, но може и въобще да няма желаещи да учат. Не съм убеден, че заплащането е мотивацията, а по-скоро интересите. Моето мнение е, че задължителни дисциплини трябва да бъдат български език, математика и английски език. Всичко останало е наблюдаване и подпомагане на децата да направят своя избор след основното образование (след 8 клас.). След това плащането може и да върши работа, когато всеки осъзнато е направил избора си и знае, че това нещо иска да учи и прилага. Дисциплина, глоби, учители независими от бройките, тези неща сами ще бъдат елиминирани, когато всеки има мотивация да присъства и да научава нещото, което му е интересно. Учителите също трябва да бъдат адекватни на ситуацията. Те също трябва да изискват от системата да бъде адекватна.
  Темата е хубава. Въпросът провокира много допълнителни такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *