Портал за безплатни електронни книги

Какво е портал за безплатни електронни книги

Портал за безплатни електронни книги е интернет сайт, специално създаден да открива безплатни електронни книги. Той обединява в себе си информация от различни източници. Често потребителите на портала за безплатни електронни книги могат сами да зададат критерии за информацията, която искат да видят. Това означава, че порталът за безплатни електронни книги може да ви покаже готови списъци с книги по зададени от вас критерий – например дума от заглавието, име на автора, жанр, тематика и др.

Порталът за безплатни електронни книги може да използва приложния интерфейс за програмиране (API) на търсачката, за да ви позволи да търсите в интернет съдържанието. Като допълнителни услуги порталът за безплатни електронни книги може да предлага и изпращане на имейли, новини и дори забавно съдържание за себе си.

Защо ви е нужен портал за безплатни електронни книги

За да свалите безплатни книги, разбира се. Порталът за безплатни електронни книги прилича на огромна библиотека, в която можете да разглеждате и сваляте интересни за вас книги. Освен че разнообразието е огромно, в портала за безплатни електронни книги можете да получите всяко едно от заглавията в каталога напълно безвъзмездно, като подарък.

Как се появява портал за безплатните електронни книги

Сигурно ви е чудно как има портал за безплатни електронни книги, след като няма безплатни печатни произведения. Причините могат да са няколко.

Алтруизъм. Има автори, които предоставят произведенията си в портал за безплатни електронни книги безвъзмездно. Те не желаят да печелят от тях. Има и хора, които дигитализират книги без авторски права, за да ги пуснат свободно в портала за безплатни електронни книги и да ги подарят на хората.

Реклама. Може да попаднете на портал за безплатни електронни книги, който предлага книгите безвъзмездно, но за сметка на това има рекламодатели в сайта си. Собственикът на такъв портал за безплатни електронни книги печели именно от рекламите.

Автореклама. Някои нови автори пускат свои заглавия в портал за безплатни електронни книги, за да си направят реклама. Те разчитат на това, че безвъзмездната книга ще привлече повече потребители, които ще свалят заглавието от портала за безплатни електронни книги, ще харесат автора и след време с удоволствие ще заплатят за следващото му произведение.

Промоция. В един портал за безплатни електронни книги може да се появят и промоционални заглавия, които да теглите и четете свободно само в ограничен период от време. Това също е рекламен трик, който цели увеличаване на аудиторията на даден сайт с цел повишаване на бъдещите продажби. Когато заглавието стане достатъчно известно в класацията за най-четени произведения на портала за безплатни електронни книги, то отново става платено.

Какви книги можете да свалите от портал за безплатни електронни книги

В един портал за безплатни електронни книги обикновено има огромно разнообразие от заглавия във всички жанрове – художествени или исторически романи, биографии и документални книги, пиеси и дневници, стихове и разкази, приказки и есета, научни и философски трудове, публицистика и списания, книги за психология или личностно развитие и какво ли още не. Ако порталът за безплатни електронни книги е достатъчно добър, той ще ви предложи и заглавия на различни езици, така че да можете да избирате между родния си език и други, които владеете или искате да научите.

Кой е първият портал за безплатни книги в света

Първият портал за безплатни електронни книги в света е на електронната библиотека Проект Гутенберт. Тя е основана още през 1971 година от създателя на първата електронна книга в света Майкъл Харт и функционира и да се развива до днес.

Целта на Харт при създаването на портала за безплатни електронни книги е да ги направи достояние на всички, които обичат да четат. Идеята се оказва толкова полезна и продуктивна, че днес в портала за безплатни електронни книги Гутенберг има над 60 000 заглавия от цял свят, на различни езици, на всякакви теми и във всякакви жанрове.  Те се предлагат в различни електронни формати, но задължително ги има и в Plain text (txt), който може свободно да се чете на всички електронни устройства. Порталът за безплатни електронни книги се поддържа от доброволци, които дигитализират, архивират и разпространяват заглавията.  Но към момента в Гутенберг има само две книги на български език: „Разкази” на Христо Ботев и „Епически песни” на Пенчо Славейков.

Какво да свалите от портал за безплатни електронни книги

Заглавията, които ще видите в един портал за безплатни електронни книги, се дигитализират в различни формати, които са предназначени за различни устройства. Основните формати, които можете да намерите в портал за безплатни електронни книги, са следните:

PDF – това е най-простият и обикновен формат, който можете да намерите в портала за безплатни електронни книги.  Не поддържа интерактивни елементи и трудно се нагажда към малки екрани, тъй като е предназначен за печат. Но когато видите такъв файл в портала за безплатни електронни книги, трябва да знаете, че се чете лесно и от компютри, и от мобилни устройства, както и от повечето четци.

EPUB – това е безплатен за ползване, отворен стандарт, който може да поддържа и цветни изображения, графики, интерактивни елементи и видеоклипове. Има плаващи размери и лесно се адаптира според екрана. Подходящ е за почти всички електронни четци (без Kindle) и компютърни системи, така че ако не знаете какво да изтеглите от портала за безплатни електронни книги, опитайте първо с него.

MOBI – този формат не е публично достъпен, не поддържа видео и звук. И все пак присъства във всеки портал за безплатни електронни книги, тъй като е предназначен специално за четците на Kindle. Можете да го отворите на компютъра или телефона си, само ако имате инсталирано приложението на Kindle. Ако вашият четец е такъв, изберете от портала за безплатни електронни книги точно в MOBI формат.

Plain text (txt) е обикновен текстови формат, който може без проблем да се чете на всяко устройство. Той обаче не предлага никакви екстри, няма форматиране и различни шрифтове, така че го оставете за последен вариант, когато решавате какво да изтеглите от портала за електронни книги.

Портал за безплатни електронни книги в аудио вариант

Ако нямате време, но имате желание да четете, посетете портал за безплатни електронни книги в аудио вариант и изтеглете аудио книга. След като я свалите от портала за безплатни електронни книги, ще можете да я слушате от телефона или таблета си навсякъде, където пожелаете, като междувременно можете да вършите ежедневните си задължения: да чистите, да вземате децата от градина, да спортувате, да се разхождате, да пътувате и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав