Седемте навика на високоефективните хора – (аудио книга) статия

Внимавай какво си мислиш – превръща се в действие!

Внимавай какви са действията ти – превръщат се в навици!

Внимавай какви са навиците ти – превръщат се в характер!

Внимавай какъв е характерът ти – превръща се в съдба!

 – Стивън Кови

В аудио книгата „Седемте навика на високоефективните хора“, Стивън Кови разкрива защо и как някои хора са победители и защо другите се провалят.

 

Първите три навика са тези, които можем да правим самостоятелно. С тези навици се съсредоточават повече върху нас самите, как да подобрим нашата умствена нагласа спрямо света, докато другите навици включват и хората около нас.

 

Първият навик е достатъчен да промени доста неща от вашия живот към по-доброто, без да се налага да прилагате другите навици, защото рано или късно вие ще стигнете до тях чрез него. Това казано, ако чуете останалите (и ако ги приложите) ще забързате процеса на развитие и ще спестите доста време, което бихте ползвали да стигнете до извод, сами по себе си.

Навик №1 – бъдете проактивни.

Какво разбираме под това да бъдем проактивни? За да направим нещата по-лесни за разбиране, нека дам противополжното действие на проактивността – реактивност (пасивност).

Хората, които са реактивни, реагират на повечето неща по един и същ начин. Те се оплакват как не е честно, как преди няколко години нещата са били много по-добре, как вината не е тяхна, как всичко друго и всички други са виновни освен тях. Те съсредоточават своята енергия към неща, които не могат да контролират.

За разлика от тях проактивните хора знаят, че има неща, които не могат да контролират и просто ги приемат като такива. Вместо да си хабят енергията в оплакване и в сочене на пръсти към „виновника“, те инвестират своята енергия в неща, които могат да контролират. Единственото нещо, над което имаме пълен контрол е нас самите.

 

Навик №2 – В началото имайте предвид края.

Представете си, че сте на погребение, обаче не на някой свой приятел или роднина, а сте на вашето собствено. Преди да затворят ковчега, какво бихте искали да кажете, че сте постигнали в своя живот? Като какъв човек бихте искали да умрете?

Този навик ви помага да имате главна представа на къде сте се запътили в живота, защото, както е казал Сенека: „Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър“. Той може да бъде спасител в моменти на съмнение или при липса на мотивация.

 

Навик №3 – Сложете първите неща първи.

 

Когато попитаме някого какво е най-важно за него, почти съм сигурен, че повечето хора ще кажат – семейството, приятели, приятел/приятелка, здраве и т.н. Но в действителност те прекарват повечето от своето свободно време в четене на статии в интернет, да гледат телевизия, да играят игри (не казвам, че тези неща са лоши за вас, те се добре за разтоварване, но не трябва да се прекалява с времето, което използваме за тях), общо взето да правят всичко друго освен това, което са казали, че е важно.

Ако започнем да отделяме малко повече време на нашето здраве, на важните връзки за нас и нашето развитие, като хора, ще сме много по-щастливи занапред  и благодарни на себе си, че сме отделили времето да отидем на фитнес, че сме прекарали поне един час с близките за нас хора и че сме инвестирали в себе си. Според мен това е много по-добре отколкото да трябва да се борим с проблемите, които ще донесат обратните действия на изброените досега неща. Няма да трябва да се тревожим за хапчета, които поддържат тялото ни стабилно, няма да сме толкова тъжни ако някой наш близък си замине някъде далеч (или почине).

 

Това са навиците, без които не можете да изпълните другите четири, те са базата, която ще ви трябва да построите вашата къща от ефективност.

 

За да станете максимално ефективни хора, може да си закупите аудио книгата на Стивън Кови – Седемте навика на високоефективните хора.

 

 

 

One thought on “Седемте навика на високоефективните хора – (аудио книга) статия

  1. Pingback: 5 Аудио книги, които ще променят живота ти! - Audiobookbg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав