Средата е най – важната предпоставка за успех

Средата е най - важният фактор за успеха от Audiobookbg.com аудио книги на български език

Здравейте!

Едно от най – големите ограничения, които сами си поставяме, е средата ни. Ако се заобиколим с грешните хора, успехът става много по – труден.

Но защо се успехът става по – трудно постижим? Каква по – точно е причината?

Повечето хора обичат нещата да НЕ се променят. Съгласни ли сте? Те са се приспобосибили към определени неща и не искат те да се променят, защото това ще ги накара да се чувстват некомфортно.

Само си спомнете как сте се чувствали, когато сте на ново място, не се познавате с никого и вие сте “аутсайдера”. Точно така се чувстват и хората от вашата среда, когато вие започвате да се променяте.

Няма нищо лошо в това, че човек се променя. Има лошо, ако вие се променяте, а средата около вас не, защото това само ви дърпа надолу.

Аз лично съм го изпитал това и знам, че е по – лесно да се каже човек да промени средата си, отколкото наистина да го направи.

Когато промених средата си за първи път, не го направих съзнателно, но бях взел решение да се подобря и виждах колко големи различия на интереси имаше. Аз исках да ставам по – добър, да знам повече, да изкарвам по – добри оценки, а те не. Може би най – голямата промяна беше, че спрях да играя видео игри и изведнъж ми се освободи много голяма част от времето. Това, че след това средата ми се подобри, беше напълно нормално, защото със старите хора вече нямаше какво да си кажем.

А какво да направя, ако не мога да си променя средата?
До преди няколко седмици бях започнал един експеримент за това дали средата наистина ти влияе и започнах да работя в Мтел на една от възможно най – ниските длъжности, за които дори не те канят на интервю, а направо те наемат.

Средата там не беше въобще добра и трябваше да намеря какво да направя, за да променя това. Не можех да се преместя в друга стая, защото се извършваше само в тази стая.

Решението беше просто да си нося слушалки от вкъщи и да си слушам аудио книги или подкастове (ако търсите подкаст на български ви препоръчвам този на Георги Ненов). Понякога беше доста забавно, защото в аудио книгата се казва да не правя определено нещо и виждам как точно колегите го правят. Така знаех, че точно това нещо не трябва да го правя.

След като напуснах обаче разбрах, че дори и тогава тази среда е имала негативно влияние върху мен и съм започнал да деградирам в някои области.

Най – големият проблем беше, че това не успях да го разбера, преди да се срещна с хора, които са по – умни, по – добре облечени и по – успели от мен. Бях си свалил стандарта и това въобще не беше добре.

Но защо пък да си променяме средата? Защо пък да се минавам през всичко това?

Средата е най – важният фактор за успеха на един човек. Хората копират на подсъзнателно ниво това, което другите хора правят. Ако сте заобиколени от успешни хора, вие подсъзнателно ще започнете да копирате техните навици  и поведение и скоро ще станете като тях – успешни. Ако сте заобиколени от неуспешни хора, ще придобиете техните навици и поведение и скоро ще станете като тях – неуспешни. Съгласни ли сте?

Ето и личен пример за това: докато бях на един семинар, бях започнал да се изгърбвам и да нямам правилна поза, което е от изключително значение. Огледах се наоколо и видях, че хората около мен са изправени и имат правилна поза. Естествено след това не съм се изгърбвал.

Много е трудно да мислиш постоянно за всяко едно нещо, което трябва да правиш: да мисля позитивно, да работя по – усърдно, да имам добра поза, да се обличам по – добре, да комуникирам по – добре… Списъкът е безкраен. Няма ли да е по – лесно просто подсъзнателно да вършим всички тези работи, без да се напрягаме? Точно с това ни помага средата.

Надявам се да съм ви бил полезен!

Ако имате някакви въпроси или искате да допълните тази статия с нещо, можете да напишете коментар по – долу. Ще отговарям на всеки коментар.

Благодаря ви за отделеното време!

Желая ви прекрасен ден,

Светослав

2 thoughts on “Средата е най – важната предпоставка за успех

  1. Йония Врачева says:

    Много е вярно всичко и за за съжаление човек понякога усеща как средата го всмуква и почти… обезличава. Усети ли това, трябва спешно да се спаси за да оцелее. Но това не винаги е лесно или поне не става толкова бързо. В такъв случай остава възможността да направи всичко възможно да не е дълбоко въвлечен в тази среда, а да е като зрител… да е отстрани. Но и това не е лесно.

    Поздравления за статията!

  2. Ани says:

    И аз харесвам статията Ви.
    В момента преживявам точно това, смяна на средата. Сега съм точно там където исках да бъда, но дълго време не можех да се престраша. Все още обаче чувствам тежестта на старата и вредна среда. Чувствам се така, сякаш съм изгубила много време и възможности. Приемам мнения и съвети и благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав