Хенри Форд – Моят живот и моите успехи (Аудио книга) – статия

Някога чудили ли сте се какъв е бил животът на Хенри Форд? Тази кратка аудио книга не само ще ви покаже какво е преживял той, но и неговите мисли по важните въпроси за неговото време.

На мен ми направи впечатление, че той тотален капиталист. Въобще и не иска да чува за социализъм. Защо? Защото много силно вярва в силата на труда. Той смята, че всеки един човек е направен, за да работи. Той задава един много интересен въпрос. Какво е животът на човека без труд и работа? Като се замислих видях, че едни от най – хубавите моменти от живота на хората, са точно докато работят. Аз самият не мога да живея без да се трудя за нещо. Започна ли да си почивам и да оставам без работа, всичко започва да ми се струва безинтересно, да си задавам някакви екзистенциални въпроси и друг тем подобни работи, за които въобще не бих си и помислил, ако работех.

Другото, което ще забележите е, че той вярва в това, което прави. Преди да започне да работи на пълно работно време по колите, той работи в една компания за електричество. Всички там си мислят, че електричеството е върхът на сладоледа и че нищо не може да му стъпи на пръста. Дори му казват, че колата му никога не би проработила. Но той просто не ги е послушал, защото е вярвал в двигателя с вътрешно горене и е вложил всяка една свободна минута в усъвършенстването на колата.

Но не е само това. Той много добре е разбирал пазара, който е щял да купува колата му. Главната му идея е била колата да стане достъпна за всички. И наистина я е направил такава. Цената на неговите коли винаги е била много ниска и доста хора по това време са могли да си я позволят, не само богатите.

Разбирането на хората също му е помогнало да изгради своята империя. По това време клиентите са били виждани като еднократен купувач, чието мнение не трябва да се зачита. Той е просто там, за да му бъдат взети парите и това е. Хенри Форд не е бил съгласен с това и е поставил купувачът в едно по – удобно положение, с което е успял да изигне себе си до такива висоти.

Една от другите му революционни идеи била, че работниците имат избор и цялата система на “изкачването”. Работниците в неговите фирми не само били зачитани, но и високо уважавани. Те можели свободно да се движат от един отдел в друг, докато намерят това, което им харесва да правят. Когато някой служител получил някаква травма, той можел да работи от болницата, защото Форд много добре знаел, че тези хора трябва да изхранват не само себе си, но и семейството си. А когато един човек по това време излезнел в “болничен”, той не получавал достатъчно пари, за да съществува. Точно затова той им давал тази възможност. Не само това, но поради същата причина, заплатите на работниците били сравнително високи за времето си.

Вижда се и какъв пионер е бил. Той просто е започнал едно ново движение, което е променило света. Но цялото това нещо е започнало с него и с това, че той е вярвал в себе си и своите собстени възможности. Поел е първата стъпка, която го е довела до мястото, което знаем днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share This

Сега можете да спечелите безплатна аудио книга!

Включете се към нашия абонаментен списък, за да получавате безплатни аудио книги, новини и промоционални оферти, които са достъпни само за нашите абонати.

Благодаря ти, че се вклюючи! До няколко минути ще получиш имейл, от който ще разбереш повече за историята на сайта и за какво се борим.Докато пристигне, можеш да изтеглиш откъс от аудио книгата на Дейл Карнеги - Как да преодолеем безпокойството от този линк: https://www.dropbox.com/s/f7b3nebjgkw56d7/YT_KARNEGI.mp3?dl=0Благодаря ти,че ни се довери!Ако имаш някакви въпроси, аз съм на разположение да ги отговоря! Можеш да използваш формата за контакти тук: https://audiobookbg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82/ , за да ми пишеш.Желая ти прекрасен ден,Светослав